Kto nie uwielbia zapachu rumieniącej się szarlotki w piekarniku? No przepraszam bardzo, ale ja nie znam takiego osobnika!
Niestety, szarlotka zawsze kojarzyła mi się z jabłkami doprawionymi ogromną ilością cukru, leżącymi na pszennym cieście. Nie mówiąc już o kruszonce, pełnej malutkich kryształków wiadomego pochodzenia lub (o zgrozo!) towarzyszącej kawałkowi ciasta bitej śmietanie.
A co jeśli powiem Ci, że znam sposób, na przyrządzenie szarlotki w wersji wolnej od cukru, glutenu i laktozy?
Taki totalny szał zdrowego i pysznego ciasta!

Szarlotka owsiana
2017-02-16 01:56:59

Drukuj
Total Time
1 hr
Masa
- 2 kg jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- 4 łyżki ksylitolu
Spód
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 1/2 szklanki otrąb owsianych bezglutenowych
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju kokosowego (najlepiej rozpuścić)
- 1 łyżka syropu klonowego (miodu)
- woda
Kruszonka
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- aromat migdałowy
- woda
Sposób przygotowania
- Jabłka ścieramy na grubych oczkach i dusimy w garnku z cynamonem i ksylitolem.
- Ze składników na spód lepimy rękoma masę i wklejamy nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Spód pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
- W tym czasie przygotowujemy kruszonkę- wszystkie składniki łączymy rękoma, dodajemy wody aby uzyskać konsystencję, która będzie nas zadowalać.
- Wyciągamy spod z piekarnika i nakładamy usmażone jabłka i posypujemy kruszonką.
- Całość pieczemy jeszcze w 170 stopniach przez ok 40 minut.
Notatki
- Woda potrzebna do wykonania spodu i kruszonki służy do lepszego zlepienia ciasta.
- Możesz swobodnie manipulować jej ilością oraz ilością oleju kokosowego.
- Jeśli chcesz, aby Twoja szarlotka nie była bezglutenowa, użyj odpowiednich płatków.
Przepis na sukces https://przepis.nasukces.pl/
Hej musze koniecznie spróbować Twojej szarlotki. Powiedz czy pieczesz na tortownicy czy na blasze?
Ja piekę w tortownicy, ale oczywiście można piec ją na blaszce w formie kwadratowej, tylko myślę, że z tortownicy lepiej wychodzi podczas krojenia, gdy ściągnie się boczne ścianki 🙂
Dzięki za odpowiedź, musze w weekend koniecznie spróbować i dam znać jak wrażenia 🙂 pozdrawi