Kto nie uwielbia zapachu rumieniącej się szarlotki w piekarniku? No przepraszam bardzo, ale ja nie znam takiego osobnika!

Niestety, szarlotka zawsze kojarzyła mi się z jabłkami doprawionymi ogromną ilością cukru, leżącymi na pszennym cieście. Nie mówiąc już o kruszonce, pełnej malutkich kryształków wiadomego pochodzenia  lub (o zgrozo!) towarzyszącej kawałkowi ciasta bitej śmietanie.

A co jeśli powiem Ci, że znam sposób, na przyrządzenie szarlotki w wersji wolnej od cukru, glutenu i laktozy?
Taki totalny szał zdrowego i pysznego ciasta!

 

Szarlotka owsiana
Drukuj
Total Time
1 hr
Total Time
1 hr
Masa
  1. 2 kg jabłek
  2. 1 łyżka cynamonu
  3. 4 łyżki ksylitolu
Spód
  1. 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  2. 1/2 szklanki otrąb owsianych bezglutenowych
  3. 1/2 szklanki płatków jaglanych
  4. 2 łyżki masła orzechowego
  5. 2 łyżki oleju kokosowego (najlepiej rozpuścić)
  6. 1 łyżka syropu klonowego (miodu)
  7. woda
Kruszonka
  1. 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  2. 1 łyżka oleju kokosowego
  3. 1 łyżeczka cynamonu
  4. aromat migdałowy
  5. woda
Sposób przygotowania
  1. Jabłka ścieramy na grubych oczkach i dusimy w garnku z cynamonem i ksylitolem.
  2. Ze składników na spód lepimy rękoma masę i wklejamy nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Spód pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
  4. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę- wszystkie składniki łączymy rękoma, dodajemy wody aby uzyskać konsystencję, która będzie nas zadowalać.
  5. Wyciągamy spod z piekarnika i nakładamy usmażone jabłka i posypujemy kruszonką.
  6. Całość pieczemy jeszcze w 170 stopniach przez ok 40 minut.
Notatki
  1. Woda potrzebna do wykonania spodu i kruszonki służy do lepszego zlepienia ciasta.
  2. Możesz swobodnie manipulować jej ilością oraz ilością oleju kokosowego.
  3. Jeśli chcesz, aby Twoja szarlotka nie była bezglutenowa, użyj odpowiednich płatków.
Przepis na sukces https://przepis.nasukces.pl/