No i mamy ostatni dzień przepisów na Wielkanoc – a więc dzisiaj musi być coś wyjątkowego!
Postawiłam na przepis, który zrobicie w ostatniej chwili, wpadając do marketu i dostając tam wszystko czego potrzebujecie!
Jest to ciasto jaglane z serkiem mascarpone i brzoskwiniami – bardzo szybkie i bardzo proste. Zrobimy je w kilka minut, a wszystkie składniki dostaniemy w jednym miejscu.
Smakuje obłędnie kremowo i niestety nie doczeka niedzieli na pewno, ponieważ u mnie został już tylko jeden kawałek. Chyba zrobię kolejną porcje – chociaż w moim rodzinnym domu toczy się bitwa o pieczenie – mama kocha to tak samo jak ja! (Ona upiekła 11 ciast i rozdaje znajomym dookoła.) Także ja chyba jestem jeszcze mniej szalona – u mnie było tylko 5 sztuk. 🙂
Faworytem jest Mazurek bez cukru, glutenu i laktozy, oraz Orkiszowa babka cytrynowa.
A na koniec chciała Wam kochani życzyć wesołych, a przede wszystkim rodzinnych świąt!
Dajmy sobie chwilę czasu na odpoczynek. Zostawmy wszystkie nieważne sprawy i pracę. Odetchnijmy!


- 2 woreczki kaszy jaglanej (200g)
- 5 łyżek miodu
- 2 jajka
- 400g mascarpone (mleko kokosowe - tylko stała cześć)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 puszki brzoskwiń
- Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (bez soli).
- Jeszcze gorącą kaszę wysypujemy do miski.
- Dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki oprócz brzoskwiń.
- Wszystko blendujemy na gładką masę.
- Wlewamy dość płasko do foremki - u mnie tortownica o średnicy 19cm.
- Na wierzchu układamy pokrojone w paski brzoskwinie.
- Wsadzamy do piekarnika na 180 stopni (bez termoobiegu) na 55 minut.
- Po upieczeniu ciasto musi całkowicie wystygnąć.
- Mascarpone możemy użyć pół na pół (po 200g) z mleczkiem kokosowym (stała część) lub Ricottą.
- Brzoskwinie możemy zastąpić ulubionymi miękkimi owocami, które będą nam tutaj pasowały.
W piekarniku mam tylko funkcje grzania gornego albo z termoobiegiem. Czy pieczone na termoobiegu ciasto wyjdzie?
W takim razie piekła bym bo, góra-dół bez termoobiegu 🙂
Ojej, wyglada cudownie ❤️❤️❤️
Dziękuję! <3 Jest na prawdę pyszny!! 🙂 Jeśli nie zdążysz na święta, to koniecznie skuś się na ten przepis po! 🙂
hej 🙂 polecasz jakieś konkretne mleko kokosowe? niektóre nawet po długotrwałym chłodzeniu nie chcą się zamienić w część stałą :<
Mleczko, którego skład nie powala, ale zawsze ma stałą część, to mleczko kokosowe z Lidla 🙂 Vitasia bodajże się nazywa i ma zieloną puszkę 🙂
dzięki wielkie! mam nadzieję, że moje ciasto wyjdzie równie smakowicie co Twoje <3 pozdrawiam
Czy zamiast jajek można użyć banany?
Jeśli tak zastępujesz jajka w przepisach i się sprawdza, to pewnie tak 🙂
A czym jeszcze moznaby zastąpić mleko kokosowe lub mascarpone? Może jogurtem typu greckiego?
Wtedy prawdopodobnie należałoby dodać jeszcze jakiegoś słodzidła, ponieważ może być mdłe 🙂
Nie wiem, czy dobrze roumiem przepis- dodajemy albo mascarpone albo mleczko kokosowe, czy oba produkty?
Albo jedno, albo drugie 🙂 Można sobie wybrać 🙂
Pięknie , czy zamiast miodu mogę dodać tyle samo syropu klonowego?