Jaglany jabłecznik na szybko to ciasto, które obiecałam Wam już od dłuższego czasu. Ale problem z nim jest taki, że gdy go robię, znika szybciej niż zdążę zrobić zdjęcie. Serio – nie żartuje 😀
Ostatnio robię ciasta, które świetnie sprawdzają się także jako śniadania na ciepło. Lubię taką formę szczególnie w okresie zimowym, gdzie mogłabym jeść tylko take śniadania. Zasadniczo, to tak właśnie jem.
Ciasto przyrządzimy bez zbędnego czasu spędzonego w kuchni. Składników lista jest tak prosta, wspaniała i krótka, że mam nadzieję iż wpadnie w oko każdemu. A co najważniejsze? Dzieci, łasuchy i zwolenniki zdrowej kuchni – wszyscy je polecają!
Jabłka możecie także zetrzeć na tarce. Ja tym razem miałam ochotę na takie kawałeczki jabłek. Szarlotkę z prawdziwego zdarzenia! Polecam pokroić je dość drobno, tak aby ciasto swobodnie się kroiło. A miłośników cynamonu namawiam, do poszalenia sobie z nim podczas smażenia jabłek.
Szarlotka, gdy ostygnie, może być także odgrzewana, jeśli chcemy jeść ciągle ciepłą. Podałam ją raz z musem z owoców – malin i borówek- bardziej pysznego, a zarazem tak dietetycznego ciasta nie jadłam dawno! 🙂
- 200 g kaszy jaglanej (2 woreczki)
- 6 łyżek syropu klonowego
- 1200g jabłek
- cynamon
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Kaszę gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 1 woreczek kaszy (100g) blendujemy z 4 łyżkami syropu klonowego.
- Przygotowaną masą wylapiamy spód tortownicy.
- Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę.
- Wrzucamy do garnka, dodajemy cynamon i sok z cytryny.
- Całość dusimy pod przykryciem, aż jabłka, 1 łyżkę syropu będą miękkie.
- Przygotowane jabłka wykładamy na wylepiony wcześniej spód.
- Drugi woreczek kaszy mieszamy z 2 łyżkami syropu klonowego i płatkami migdałowymi.
- Całość nie blendujemy, a za pomocą dłoni, tworzymy na jabłkach a'la kruszonkę.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.
- Do kruszonki możemy dodać także wiórki kokosowe.
- Jeśli mamy ochotę to do pierwszej części ciasta (do spodu) możemy dodać kakao.
robię podobny ): głównie jesienią właśnie z myślą o śniadaniu na kilka dni 🙂 to ostatnio moja ulubiona opcja 🙂
Jabłka i kasza jaglana, to połączenie chyba idealne 🙂
Czy mozna czymś zastąpic syrop klonowy? 🙁
Miodem lub syropem z agawy 🙂 Co wolisz lub co masz aktualnie w kuchni 🙂
Super! właśnie miałam o to pytać <3 trzeba będzie wypróbować przepis 🙂
Cieszę się, że się spodobał 🙂 I trzymam za słowo, że będzie wypróbowany 😀
Czy kasze jaglana mogłabym zastąpić np kasza bulgur ?
Myślę, że to będzie zupełnie inne ciasto i smak 🙁 Dlatego ja nie polecam takiej zamiany w tym wypadku 🙂
Czyli razem 7 łyżek syropu klonowego? Sorki, ale jestem totalna gapa kulinarna i muszę mieć wszystko z przepisu, idealnie proporcje. 🙂
Tak dokładnie – razem jest siedem 🙂
Na jaką wielkość tortownicy jest przepis?
U mnie to średnica 25 cm 🙂
Czy mogę zrobić kruszonkę bez płatków migdałowych? A jesli nie to czym mam zastąpić ?
Jasne, że możesz bez. A jeśli masz ochotę na zamianę, to dodaj wiórki kokosowe 🙂
Czy wykłada pani tortownice folia aluminiowa? Jeśli tak to która strona do dołu czy ta świecąco czy matowa i czy smaruje dodatkowo czymś pani
Najczęściej używam papieru do pieczenia 🙂 jednak jeśli nie mam w domu – sięgam po folię. Nigdy nie smaruje jej dodatkowo 🙂 A którą stroną, to nie mam szczerze zielonego pojęcia, ponieważ zawsze robię to z przypadku 😀
Folia aluminiowa ma dwie strony błyszcząca i matowa błyszcząca odbija ciepło matowa przepuszcza a więc aby no. Upiec mięso należy błyszcząca strone dać od wewnątrz aby ciepło które matowa strona przepuści z piekarnika zostało w mięsku i je dusiło . Z ciastem zrobiłabym podobnie matowa strona na spodzie aby przepuściła ciepło do ciasta . Pozdrawiam.
A czy ten syrop klonowy = tyle samo lyzek miodu??? przepis brzmi pysznie, musze go zrobic ?
Ja zazwyczaj właśnie tak dodaję – dokładnie tyle samo 🙂
Zrobiłam według przepisu. Smakuje doskonale choć nie wygląda jak u Ciebie 🙂
Super przepis. Wczoraj skończyła mi się kasza do obiadu. Dziś kupuję kolejne kilo i działam.
Bardzo ale to bardzo dziękuję za ten przepis. Na chwilę obecną jestem na ścisłej diecie przy AZS syna i nie mogę nic z ciast ruszać bo tam mleko, jaja, masła itp.
Do tej pory jadłam wersję jaglanki z jabłkiem ale nigdy w postaci ciasta. Dam znać jak wyszło ?. Pozdrawiam.
Zrobiłam. Pyszne. Dalam wiórki kokosowe i syrop z agawy. Genialnie pyszne 🙂 dodam – co istotne – nie lubię kaszy jaglanej 😉
Pycha, tylko spód mi się roztopił? Czyżbym kaszę źle ugotowała? Czy jabłka puściły za duźo soku?