Kakaowe ciasteczka kokosowe? – Kto by pomyślał!
Taki szybki eksperyment smakowy, a takie super połączenie. Stwierdziłam jedno – kakao i kokos, bardzo się lubią!
Zupełnie w ostatniej chwili, zdecydowałam się zrobić inne niż zazwyczaj kokosanki.
Dodałam kakao, trochę mąki jaglanej (ale Wy możecie dodać swojej ulubionej), no i mamy kolejne cudo! Pyszne i aromatyczne ciasteczka.
Kolejne, które świetnie sprawdzą się z wiórek z produkcji domowego mleka kokosowego, jak i z takich wiórek prosto z opakowania!

Kakaowe kokosanki
2017-04-18 22:28:54

Drukuj
Cook Time
15 min
Składniki
- 2 szklanki wiórków kokosowych (lub wiórki pozostałe z produkcji domowego mleka)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego (stałej części mleczka kokosowego z puszki)
- 5 łyżek cukru kokosowego (ksylitolu)
- 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać wstępnie łyżką.
- Ugnieść ciasto rękoma.
- Mokrymi rękoma urywać kawałki ciasta i formować ciastka w rękach.
- Ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 170 stopniach przez około 10-15 minut.
Notatki
- Możemy użyć dowolnego słodzidła.
- Mąkę jaglaną można zastąpić dowolną ulubioną mąką.
Przepis na sukces https://przepis.nasukces.pl/
Uwielbiam Twoje przepisy! 🙂 Pozdrawiam
Strasznie się cieszę! 🙂
Hej,
myślisz, że mogę użyć mąki kokosowej?
Pozdrawiam 😉
PS Mleko kokosowe już zrobione!
Mąki orkiszowej*
Jasne, że tak! 🙂
Witam serdecznie, czy w składnikach w pkt. 4 dajemy olej kokosowy, czy mleczko kokosowe?