Uwielbiam ekspresowe obiady, a Kaszotto jest doskonałym tego przykładem!
Jeśli mam tylko taką możliwość, staram się gotować danie tak, aby ubrudzić jak najmniej garnków i przeznaczyć na to jak najmniej czasu.
Obiad zawsze powstaje w sposób chaotyczny, a ja jak czarownica w transie wrzucam co wpadnie w ręce do gara!
Tym razem spróbowałam – przeszły mnie smakowe dreszcze, a ja z obowiązkiem społecznym w głowie, postanowiłam odtworzyć przepis.
A tak nawiasem, to danie tak samo świetnie, sprawdza się na ciepło jak i na zimno!

Kaszotto
2017-03-02 22:34:18

Drukuj
Total Time
30 min
Składniki
- 1 pierś z kurczaka (opcjonalnie)
- 2 cebulę szalotki (lub czerwona)
- 2 marchewki
- puszka groszku konserwowego
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2 woreczki kaszy pęczak
- 0,5 litra bulionu warzywnego (ja używam bulionu bio, bez oleju palmowego)
Sposób przygotowania
- Pierś kroimy w kostkę, a cebulę kroimy w piórka - następnie smażymy je na rozgrzanej patelni.
- Dodajemy suchą kaszę,marchew i lekko prażymy, aż nabierze ładnego koloru i aromatu.
- Zalewamy całość wcześniej przygotowanym bulionem.
- Gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut aż bulion się zredukuje.
- Na sam koniec dodajemy poszatkowaną kapustę, groszek i chwilę dusimy.
Notatki
- Danie podane już na talerzu, można posypać startym parmezanem.
- Ja robiłam jeszcze wersję z pieczarkami. Dodałam wtedy pieczarki na początku razem z kurczakiem i cebulą - też świetnie się sprawdziło.
- Myślę, że jest to obiad dla 4 osobowej rodziny - wniosek na podstawie dwudniowego jedzenia przez dwie osoby 🙂
Przepis na sukces https://przepis.nasukces.pl/
czy można użyć czegoś innego zamiast bulionu?
Ciepłej wody doprawionej solą himalajską i suszonymi przyprawami – ja tak czasami robię jak nie mam dobrego bulionu 🙂
Zrobiłam wczoraj i wyszło pyszne. Jednak zamiast kaszy pęczak użyłam gryczanej, a zamiast groszku dałam kukurydzę. Pominęłam też kapustę, bo nie miałam w domu. Pozdrawiam 🙂
Super! 🙂 Bardzo się cieszę, że wykorzystałaś przepis i dostosowałaś na swoje potrzeby! 🙂
Myślisz, ze wyszłoby z kasza jaglana? 🙂
Myślę, że tak! 🙂 A nawet więcej – sprobuję takiego rozwiązania, ponieważ mnie tym zaintrygowałaś 🙂 Chyba, że masz zamiar spróbować już, więc będę mega wdzięczna za relacje jak wyszło 🙂
Przypis wypróbowany i powiem tyle: rewelacja! Na pewno będę często do niego wracać, dziękuje za inspiracje 🙂
Super! Cieszę się ogromnie, że przyda się nie jeden raz 🙂 Mam nadzieję, że jeszcze coś się spodoba 🙂
Przepis rewelka, już wypróbowałam. Uwielbiam kaszę, a zawsze szukam przepisów na dania jednogarnkowe bo to szybko się robi. Super daję w świat przepis znajomym.