Każdy z nas ma jakąś słabość, a moją zdecydowanie jest krem czekoladowy!
Znacie mnie i wiecie, że ja jem absolutnie wszystko!
A jeśli wiem, że czegoś nie wolno (lub nie powinno się), to robię zdrową wersję.
Padło na batata, a tym sposobem powstał szalenie pyszny krem czekoladowy, którym zajadają się wszyscy.
Tak wszyscy, nawet miłośnicy tych niezbyt zdrowych wersji.
Spróbujcie koniecznie, ponieważ to jest jeden z przepisów obowiązkowych!

Krem czekoladowy
2017-02-09 21:46:35

Drukuj
Total Time
30 min
Składniki
- 0,5 kg batatów
- 1/2 puszki mleczka kokosowego (stała cześć)
- 2 łyżki kakao (karobu)
- 3 łyżki ksylitolu (lub dowolne słodzidło)
Sposób przygotowania
- Batata gotujemy na wodzie do miękkości, po czym odlewamy.
- Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę.
- Przekładamy do zamykanego naczynia.
- Przechowujemy w lodówce.
Notatki
- Możemy batata pozostawić do lekkiego przestygnięcia, ale ja zawsze blenduję od razu.
- Jest to pyszna i obłędnie słodka alternatywa dla oryginału.
- Jeśli nie masz stałej części w puszcze mleczka, (mi się jeszcze nie zdarzyło) możesz wstawić ją do lodówki na noc.
Przepis na sukces https://przepis.nasukces.pl/
Ile mozna ( o ile zostanie) przechowywać krem?
U mnie to tak maksymalnie trzy dni siedzi w lodówce, bo zaraz znika 🙂 Ale dziewczyny ostatnio mi pisały, że miały 5 dni w lodówce i był jeszcze ok 🙂
Witam,
Czym mogę zastąpić mleko kokosowe?
Czy można je w ogóle pominąć?
Mleko kokosowe nadaje konsystencji i smaku. Możesz spróbować je pominąć, ale smak będzie zupełnie inny 🙂 Wtedy polecam użyć słodzidła płynnego 🙂
Witam 🙂 Czy mogę zamiast mleka kokosowego dać masło/mus kokosowy ?
Myślę, że z musem będzie równie pyszne 🙂