Tegoroczny tłusty czwartek postanowiłam świętować z lekkostrawnymi pączkami z piekarnika!
Dlaczego? Ponieważ od dłuższego czasu jadłam ciężkie pieczywo żytnie i czułam się na prawdę ciężko…
Nie wyobrażałam sobie sięgnięcia w czwartek, po pączka czy faworka, smażonego na oleju. Mój żołądek nie byłby z tego zadowolony, a ja nie lubię się z nim sprzeczać.
Pomimo tego, że mąka pszenna zawiera mniej cennych składników odżywczych, ponieważ jest bardziej oczyszczona, zdecydowałam się na ten wybór.
Mąka tortowa jest bardziej lekkostrawna dla naszego organizmu. Pomijając tutaj także, smażenie na głębokim oleju, odejmujemy tym samym bardzo duże ilości kalorii, a nasz pączek staje się leciutki!
Wszystkich miłośników fit pączka, zapraszam na przepis!


- 1/2 szklanki letniego mleka roślinnego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru kokosowego (trzcinowego)
- 20g drożdży
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 3 łyżki pudru z ksylitolu
- Wszystkie produkty na zaczyn mieszamy dokładnie w miseczce.
- Przygotowany zaczyn odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Do miski wsypujemy wszystkie produkty na ciasto.
- Dodajemy wcześniej przygotowany zaczyn.
- Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. (Ja mieszam widelce, ale można ro zrobić mikserem z odpowiednią końcówką do ciasta drożdżowego)
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasto wykładamy dobrze posypaną mąką stolnice.
- Ciasto obsypujemy mąką i delikatnie wałkujemy na grubość ok 3 cm.
- Wycinamy szklanką kółka, na środek dodajemy domowy dżem bez cukru i końcówki delikatnie sklejamy oraz formujemy w kulkę odkładając sklejoną częścią do dołu (wszystko robimy delikatnie nie zgniatając mocno ciasta)
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie blachę wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez ok 20-25 minut.
- Podczas robienia zaczynu ważne jest, aby użyć cukru kokosowego, lub trzcinowego, ewentualnie normalnego białego, ponieważ z ksylitolem zaczyn nie wyrośnie.
- Ksylitol mielę w młynku do kawy.
- Pączki możemy upiec bez nadzienia, a później odpowiednim narzędziem nabić do środka dżem lub budyń.
- Ważne jest, aby ciasto odstawiać do wyrośnięcia na poszczególnych etapach.
- Ja swoje "przygotowane ciepłe miejsce" robię w postaci garnka wypełnionego ciepłą (podgrzaną) wodą, na który kładę miskę oraz przykrywam bawełnianą ściereczką.
- Pamiętaj, aby każda blaszkę z pączkami wsadzać osobno.
- Mi z podanej porcji wyszło 11 pączków.
Można zastąpić mąkę tortową jakąś inną, np. jadalną, ryżowa itp?
Niestety w tym wypadku żadna inna mąka się nie nadaje 🙁 Pączki nie wyjdą i będą bardzo zbite i ciężkie..
Jasna orkiszowa powinna być też dobra
Tak ja uzywam kilka rodzai mak 3bez sama sobie mixa robie
można czymś zastąpić puder z ksylitolu? 😉
Pudrem z innego słodzika 😛 Ale nie polecam absolutnie stewi. Można spróbować zmielić ksylitol w blenderze 🙂
Ja stosuje stewie .lub erytrytol
Przepis świetny!czy mogę użyć suchych drożdży ?
Dziękuję! 🙂 Nie próbowałam jednak z suchymi, dlatego nie mam pojęcia nawet jaka proporcja tutaj by pasowała 🙂
Najlepiej zważyć mąkę i dodać odpowiednią ilość suchych drożdży. Ja używam tylko takich i zawsze wszystkie wypieki się udają.
No to w takim razie próbujcie z suchymi! 🙂
Ile miała Twoja szklanka ? Ile gramów mąki użyłaś jako te pół szklanki? Jak wiadomo szklanka szklance nierówna
Zawsze korzystam ze szklanki 250ml 🙂
dziekuje 🙂
A zwykłym cukrem pudrem można zastąpić puder z ksylitolu??
Oczywiście, jeśli spożywasz cukier na co dzień to możesz użyć cukru pudru 🙂 Ja nie spożywam cukru, stąd puder z ksylitolu 🙂
Przepis jak najbardziej wykorzystam w tłusty czwartek ?
Ooo! Świetnie! 🙂 Bardzo się cieszę, że się przyda! 🙂
A czy mozna zamiast oleju kokosowego rzepakowy?
Oczywiście 🙂 Jest następny po kokosowym na liście najlepszych do smażenia 🙂
a można użyć mąki orkiszowej?
Nie radziłabym zmieniać tutaj mąki, chyba, że jest orkiszowa typ 450 🙂 Ponieważ inne przemiały się nie nadają i zrobią z pączków zbite ciężkie bułki 🙂
Około ile kcal może miec 1 paczek? 🙂
Nie mam zielonego pojęcia, ponieważ nie liczę kalorii 🙂
Ale skoro fit to znaczy,że sa niskokaloryczne? 😉
Znacznie mniej kaloryczne niż te z cukrem i smażone na głębokim oleju 🙂
Dziękuje! Bardzo podobają mi sie twoje przepisy 😉 . Na pewno często bede tu zaglądać.
Cała przyjemność po mojej stronie! 🙂 Bardzo się cieszę, że znalazłaś tutaj coś dla siebie i zapraszam Cię jak najczęściej! 🙂
A mąka pszenna pełnoziarnista się nada? 🙂
A sklejając sklejamy 2 krążki razem czy jeden w kulkę?
Jeden w kulkę 🙂
Do zaczynu użyłaś zwykłej mąki czy też mąki tortowej? ?
Tortowej 🙂 Tutaj używamy tej samej mąki co do reszty ciasta 🙂