To jest moja duma cyklu „Zdrowa Wielkanoc”.
Panie i Panowie – przedstawiam Wam przepis na Mazurek BEZ cukru, glutenu i laktozy!
Jest pyszny, kruchy i słodki. Myślę, że tym wypiekiem, przekonam do zdrowych świąt całą moją rodzinę!
Przeszedł wszelkie próby smaku – każdy otwierał oczy ze zdumienia, a ja klaskałam ze szczęścia jak dziecko.
Dodatkowo Wasza inwencja twórcza, jeśli chodzi o wystrój tego cuda, jest nieograniczona! Ja postawiłam na wszelkiego rodzaju orzechy – pekan, migdały i ziemne.
Na szczęście zrobiłam też ogromną ilość mini wersji i po cichu powiem Wam, że ta z orzeszkami ziemnymi i polana gorzką czekoladą, została nazwana „Mazurkiem Snikers” (zdjęcie pokażę Wam na pewno na Instagramie). Były także z rodzynkami, liofilizowanymi owocami – no po prostu świąteczne zdrowe szaleństwo!
Jeśli miałabym namówić Was na któryś z przepisów z całego cyklu, to ten jest tym obowiązkowym!


- 1 kubek (330ml) mąki jaglanej
- 1 kubek (330ml) mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 100 g masła klarowanego
- 3 łyżki ksylitolu
- woda
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 łyżka masła orzechowego
- orzechy Pekan
- migdały
- orzeszki ziemne
- (zupełna dowolność)
- Masło kroimy w kosteczkę - na mniejsze kawałki.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Mąkę, żółtka, masło i ksylitol, ucieramy mikserem końcówką do ciasta kruchego. (możemy to zrobić końcówką tradycyjną, lub widelcem).
- Dodajemy białka i łączymy z wcześniej powstałą masą.
- Dodajemy dwie łyżki wody i zaczynamy ugniatać ciasto rękoma (jeszcze w misce, ponieważ na stolnicy będzie trudno).
- Gdy zacznie się dobrze łączyć, wysypujemy na stolnice i wyrabiamy na gładkie ciasto.
- W razie potrzeby możemy dodać jeszcze odrobinę wody, ale najpierw trzeba spróbować dobrze ugnieść przez dłuższą chwilę.
- Formujemy kulę -rozpłaszczamy i okrywamy folią aluminiową.
- Tak powstałe ciasto wkładamy na ok 50-60 minut do lodówki.
- Po pobycie w lodówce ciasto wyjmujemy i wylepiamy nim dowolną formę.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 15- 20 minut.
- Daktyle zalewamy ciepłą (ale nie wrzącą) wodą i odstawiamy na minimum 4 godziny.
- Po tym czasie odlewamy wodę do innego kubeczka i blendujemy - w razie potrzeby można stopniowo dodawać wodę z moczenia daktyli.
- Dodajemy masło orzechowe i ponownie blendujemy.
Jakie wymiary blaszki ? 🙂
Jedna silikonowa foremka 30x10cm i małe okrągłe jeszcze robiłam więc trudno powiedzieć 🙂 Zawsze patrze ile mam ciasta i dostosowuje do foremek jakie mam w kuchni 😛
Ok , dziękuję 🙂
Jaką mąką można zastąpić mąkę jaglaną?
może być ryżowa :)?
Ja bym się pokusiła o ta ryżową jak najbardziej 🙂 Użyłam jaglanej, ponieważ smakowo mi tutaj pasowała 🙂
Czy żeby solony karmel był solony, masło orzechowe powinno być z dodatkiem soli czy dodajemy osobno?czy w ogóle? 😀
Można dodać odrobinę soli himalajskiej, ale ja sól himalajska mam w składzie masła orzechowego 🙂 Koniecznie spróbować i ewentualnie podkręcić smak 🙂
Czy mąka pełnoziarnista zamiast kukurydzianej wchodzi w grę?
Jeśli masz tolerancję na gluten i używasz jej na co dzień -jak najbardziej 🙂
Muszą być dwa rodzaje mąki? Mam w domu mąkę orkiszową i żytnią , nada się ?
Najlepiej jakbyś wymieszała orkiszowa z jakąś inną. Obawiam się, że żytnia może być zbyt ciężka. Ale jeśli nie miałabym innych to bym kombinowała z tym co mam 🙂
A czy mąka owsiana sie nada, zamiast maki jaglanej? Tzn mam na myśli zmielone płatki owsiane. ?
Wydaje mi się, że może być zbyt ciężkie ciasto – chociaż powiem szczerze, że ja uwielbiam eksperymentować i chętnie bym spróbowała! 😀 Tylko płatki musza być bardzo dokładnie zmielone 🙂
a mogę zastąpić czymś masło czy nie za bardzo?:(
Raczej ono tutaj nadaje smaku i aromatu. Obawiam się, że kokosowe może zbyt szybko topnieć pod wypływem ciepła rąk 🙁
Czy ciasto mozna utrzec blenderem?
Nie, ponieważ musimy je zagnieść tak jak kruche ciasto – blender się zapcha i nic z tego raczej nie będzie 🙂
Czy białka trzeba ubić?
Ja nie ubijałam 🙂
A co potem zrobić z masą, po prostu wyłożyć na spód?
Tak – po upieczeniu spodu, należy go udekorować masą i orzechami 🙂
Hejka Agata! Świetny przepis, serio. Przyszłam tu z ig, ponieważ zobaczyłam tam Twoje przepisy i mnie zachwyciły. Mam pytanie co do tego. Czy mogę użyć samej mąki kukurydzianej?
Dla mnie ciasto wtedy jest za suche, ja lubię kukurydzianą mieszać z innymi. Ale jeśli sama często używasz samej kukurydzianej to możesz 🙂
Czy można zastąpić mąke kukurydziana inna mąką? (nie mogę jeść kukurydzy)
Hej, fajny przepis ale czy masło klarowane nie ma laktozy?