U mnie w domu, święta Wielkanocne bez babki cytrynowej nie istnieją. To tradycja, która jest obecna od niepamiętnych czasów.
Myślę, że w większości naszych domów, Babka Wielkanocna to podstawa tego święta. No dobra – zaraz po kolorowych jajkach oczywiście!
Tym razem postanowiłam zrobić babkę orkiszową i powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę!
Jest idealna. Mokra, babkowata i pachnąca cytryną – taka jaką sobie wymyśliłam!
Pokusiłam się także o mus mocno czekoladowy na wierzchu. Taki mus w łatwy sposób zrobimy z gorzkiej czekolady minimum 85% zawartości kakao. To super sposób na uwieńczenie wypieku i postawienie przysłowiowej „kropki nad i”!

Orkiszowa babka cytrynowa
2017-04-10 22:15:16

Drukuj
Cook Time
50 min
Składniki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki słodzidła (u mnie erytrytol z ksylitolem)
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 1 jogurt naturalny (140g)
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus czekoladowy
- 3/4 tabliczki czekolady 85% kakao
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania
- Białka ubić osobno ze szczyptą soli.
- Żółtka utrzeć ze słodzidłem, aż masa będzie jasna i zwiększy swoją objętość.
- Dodać płynny olej kokosowy, aromat, jogurt naturalny i sok z cytryny i dalej miksować.
- Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia całość wymieszać krótko za pomocą miksera.
- Dodać ubite na sztywną pianę białka i połączyć delikatnie łyżką.
- Piec 50 minut w 175 stopniach bez termoobiegu.
Mus czekoladowy
- Do rondelka nalać wody i wstawić na mały gaz.
- Do rondla z wodą, wsadzić (uważać, żeby woda się nie nalała) filiżankę z połamanymi kostkami czekolady i olejem kokosowym.
- Mieszać od czasu do czasu, aż do momentu rozpuszczenia.
Notatki
- Mus uzyskamy tylko dzięki czekoladą z wysoką zawartością kakao. Możemy dodawać więcej oleju kokosowego -tutaj wszystko zależy od rodzaju i producenta czekolady, jak będzie się zachowywać podczas rozpuszczania.
- Ciasto możemy przystroić w dowolne dodatki.
- Piekłam w tortownicy o średnicy 16cm.
Przepis na sukces https://przepis.nasukces.pl/
jak duży ten jogurt?
Byłam pewna, że napisałam 🙂 Już poprawione – 140 gram 🙂
Na pewno przepyszna <3
Babka jest przepyszna !! Jesteś niemożliwa ? na pewno będę śledzić i korzystać z przepisów !! Wesołych i słodkich ?
Straaaasznie się cieszę!! 🙂 Bardzo miło będzie Cię tu gościć częściej!! 🙂 I dziękuję bardzo za życzenia! Tobie też wszystkiego dobrego! :*
Jakiej firmy olej kokosowy polecasz? 🙂
Używam teraz Intenson extra virgin w takim małym słoiczku. Uwielbiam go, ponieważ pachnie jak kokos 🙂
Czy zamiast mąki orkiszowej można użyć pszennej pełnoziarnistej, kukurydzianej albo ryżowej? 🙂
W przypadku wymiany mąki, polecam wymieszać z dwie ulubione i które mamy obecnie w domu 🙂 Ja bym z Twojej listy wybrała ryżową i pełnoziarnistą 🙂
Bardzo dziękuję <3
Czy zamiast oleju kokosowego może być inny? Kosowego nie mogę używać…
Jak najbardziej, może być rzepakowy 🙂
Czy można dać zamiast proszku do pieczenia trochę octu jabłkowego ?