Szaleństwo na rabarbar trwa. Praktycznie codziennie pojawia się w mojej kuchni. A to w ciastach, a to w śniadaniu, a to w koktajlu. To smak, który pasuje mi jak nic innego! Chcę wykorzystać czas sezonu na to warzywo (tak, tak -warzywo) maksymalnie, ponieważ nie mrożę go i nie jadam w pozostałej części roku.
Tym razem padło na ciasto orkiszowe z rabarbarem. Ciemny, dość karmelowy kolor, uzyskałam dzięki użyciu w cieście cukru kokosowego. Swoją droga cukier kokosowy świetnie pasuje jako dodatek do tego ciasta, ponieważ nadaje mu specyficznego smaku.
I taka mała wskazówka – ja rabarbaru nie obieram ze skórki. Zauważyłam, że wiele osób tak robi, jednakże dzięki pominięciu tego kroku, pozostawiamy cenne witaminy, a nasz rabarbar nie puszcza intensywnie soków podczas pieczenia. Dzięki temu ciasto piecze się znacznie lepiej, a dodatkowo rabarbar ma super kolor.
No i pamiętajcie 20 kcal w 100 gramach i spora dawka witaminy C, czyż to nie jest zachęcające? 🙂


- 3 jajka
- 200g jogurtu naturalnego
- 50 ml oleju kokosowego
- sok z połowy cytryny
- 1 szklanka cukru kokosowego
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łodygi rabarbaru (ok 300g)
- Całe jajka ubijamy na jednolita masę.
- Dodajemy stopniowo cukier kokosowy ciągle miksując.
- Następnie dodajemy jogurt naturalny, olej (jeśli był stały to lekko rozpuszczony) i sok z cytryny, ciągle miksując.
- W osobnej misce mieszamy proszek do pieczenia z mąką.
- Dodajemy mieszankę suchych składników i miksujemy krótko do połączenia całości.
- Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rabarbar kroimy w plasterki i układamy gęsto na wierzchu. Możemy część dodać wcześniej do ciasta, ale najpierw trzeba wymieszać go z mąką, aby nie puszczał zbytnio soków.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 55-60 minut.
- Olej kokosowy możemy wymienić na dowolny olej w płynnej postaci.
- Cukier kokosowy możemy zastąpić ksylitolem lub dowolnym słodzidłem.
Jaki wymiar blaszki?
Czy ja kiedyś będę pamiętać, żeby to napisać? 🙂 U mnie było 23cm średnicy 🙂 Ale czuję, że im bardziej płaskie tym lepiej 🙂
Zostawiam ślad 🙂 właśnie zrobiłam ciasto wg Twojego przepisu. Dzięki za niego! Zobaczymy jak wyjdzie 🙂
Super! 🙂 Bardzo się cieszę 🙂 Już widziałam kilka ślicznych zdjęć z wykonaniem tego ciacha -mam nadzieję, że u Ciebie będzie równie smacznie! 🙂
Można zamiast cukru kokosowego użyć miodu? W jakiej proporcji?
Ja tak podmieniam słodki dodatek, zawsze w jednakowych proporcjach 🙂
A czy zamiast jogurtu naturalnego , może być mleko kokosowe ?
Myślę, że stała część mleka kokosowego może się sprawdzić 🙂
Chciałabym zamienić mąkę na ryżową, ale nie mogę nigdzie znaleźć proporcji jakie powinnam użyć, a boję się, żęby ciasto nie było za suche. Masz może jakieś propozycje proporcji, bądź zmieszania ryżowej z inną mąką?
Ja zawsze robię to w stosunku 1:1 z inną mąką 🙂 Tak samo zazwyczaj robię w przypadku mąki kukurydzianej, czy gryczanej – mieszam je z innymi pół na pół. U mnie sprawdza się zawsze świetnie 🙂