Uwielbiam poranki!
Do tej pory nie mogę zrozumieć, jak kiedyś mogłam nie jeść śniadań! – na tą chwilę jest to dla mnie po prostu niewykonalne.
Uwielbiam ten moment, gdy zaczyna się kolejny dzień, wstaje słońce, a ja siadam i wcinam coś co mi smakuje i zazwyczaj jest na maksa kolorowe.
Jednocześnie jest to moment, gdy mam najmniej czasu na przygotowanie, więc śniadania są zawsze ekspresowe.
Mój pierwszy posiłek jest zazwyczaj słodki i przygotowywany na ciepło. Jakoś nie wyobrażam sobie sięgnąć po zimny jogurt , albo cokolwiek z lodówki – brrrr!
Przedstawiam Wam zatem idealne rozwiązanie na pierwsze i drugie śniadanie! Placuszki doskonale sprawdzą się także, jako posiłek zabrany do pracy, czy jako szybki deser.


- 1 banan
- 3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- olej kokosowy do smażenia
- Rozgrzej patelnię.
- Banana, płatki, jajko i kakao wsyp do blendera.
- Całość zmiksuj na gładką masę.
- Patelnie posmaruj olejem kokosowym.
- Nakładaj łyżką masę - jedna łyżka to jeden placuszek.
- Smaż z obu stron po kilka minut, aż zaczną pojawiać się malutkie pęcherzyki.
- Placuszki smakują najlepiej podawane z miksem ulubionych owoców!
- Możesz polać je także sosem z jogurtu naturalnego, miodu i wiórek kokosowych.
Wyglądają bardzo apetycznie 😉 ile placuszków mniej więcej wychodzi z tego przepisu?
Dziękuję! 🙂 A wychodzi gdzieś około 8-9 sztuk 🙂