Jak ja uwielbiam orzechy!
Obowiązkowo codziennie występują w mojej diecie. Tutaj nie mam ulubieńca, ponieważ absolutnie wszystkie są dla mnie pyszne, wartościowe i nie do zastąpienia!
Orzeszki ziemne (arachidowe), które występują w dzisiejszym przepisie, mają najwięcej białka ze wszystkich dostępnych orzechów, ponieważ aż 25 g / 100 g!
Ciekawostka!
Wiecie jak rosną fistaszki? – Pod ziemią! Chociaż ich nazwa „orzeszki ziemne” sugeruje to od samego początku, wiele z nas wyobraża je sobie, rosnące na drzewach. Można się zdziwić co? 🙂
Tymczasem zapraszam Was na aromatyczny przepis!

Ciasteczka orzechowe z dżemem
2017-02-17 15:56:48

Drukuj
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Składniki
- 60 g mielonych orzechów (arachidowych)
- 50 g ksylitolu
- 150 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 jajko
- dżem bez cukru porzeczkowy (lub dowolny inny smak)
Sposób przygotowania
- Orzechy,ksylitol, masło i jajka ucieramy mikserem
- Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce (najlepiej trzepaczką, aby napowietrzyć mąkę).
- Wszystkie składniki łączymy razem, najpierw delikatnie mieszamy łyżką, a później wyrabiamy ciasto rękoma.
- Ciasto wałkujemy i wycinamy ulubione kształty, lub formujemy rękoma.
- Na górze kładziemy łyżeczkę dżemu (najlepiej jakby brzegi ciastka były zabezpieczone, aby dżem się nie wylewał)
- Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach.
Notatki
- Możemy użyć dowolnego smaku dżemu, ale te kwaskowate sprawdzą się najlepiej!
- Obserwuj najlepiej swoje ciasteczka po 10 minutach, czy zaczną się już rumienić.
- Gdy nie masz mielonych orzechów, możesz spróbować z masłem orzechowym i większą ilością mąki.
- Masło klarowane możesz spróbować zastąpić olejem kokosowym, ale ciasteczka nie będą wtedy miały tak cudownego smaku i aromatu.
Przepis na sukces https://przepis.nasukces.pl/