Kolejna znana i przez wielu uwielbiana pralinka w zdrowej wersji – Fit Ferrero Rocher!
Bardzo kremowa, czekoladowa, a do tego z orzechem laskowym w środku. Nie mam pojęcia czego można chcieć więcej!
Smakuje równie dobrze jak wygląda, a dzięki awokado jest bogata w zdrowe tłuszcze.
Jest to prosty i niewymagający przepis, który zadowoli każdego łasucha!

Fit Ferrero Rocher
2017-02-12 11:01:14

Drukuj
Total Time
20 min
Składniki
- 130 gram gorzkiej czekolady ( przynajmniej 75% kakao)
- 1 awokado (bardzo dojrzałe)
- 8 łyżek mąki orzechowej (u mnie arachidowa)
- 4 łyżki syropu klonowego (miodu)
- orzechy laskowe
- pokruszone orzeszki arachidowe do obtoczenia
Sposób przygotowania
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Awokado obieramy i blendujemy na gładką masę.
- Do awokado dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mąkę orzechową, syrop i blendujemy do dokładnego połączenia wszystkich składników.
- Tak powstałą masę próbujemy czy jest odpowiednio słodka (tu wszystko zależy od czekolady) i ewentualnie dosładzamy.
- Formujemy w kulki i wkładamy do środka orzecha laskowego.
- Obtaczamy w kruszonych orzeszkach. (Jeśli nie macie kruszonych orzeszków możecie rozdrobnić je w blenderze)
- Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Notatki
- Po pobycie w lodówce, kuleczki będą zwarte, kremowe i pyszne!
- Pamiętaj aby awokado było mięciutkie.
- Minimalny pobyt pralinek w lodówce, to 2 godziny.
Przepis na sukces https://przepis.nasukces.pl/
Mogła bym wiedzieć wartości odżywcze na 100g? Bardzo chętnie bym zrobiła ale jestem na redukcji i muszę uważać co jem . Z góry dziękuję
Niestety nie liczę kalorii i nie mam zielonego pojęcia ile mają te pralinki 🙁 To zależy także od tego ile wyjdzie Ci sztuk i jak byłyby one duże. Myślę, że jeśli wrzucisz składniki w jakiś kalkulator kalorii i podzielisz na ilość sztuk, która Ci wyjdzie, to będzie ok! 🙂
witam, ile pralinek wychodzi z podanego przepisu?
mi wychodzi około 10 sztuk dużych pralin 🙂
Co zamiast mąki orzechowej ? 🙂
Hm… ona jest tutaj na maksa ważna, ponieważ dodaje smaku całemu deserowi. Możesz zmielić orzechy w młynku do kawy lub blenderze. Możesz spróbować też mąki migdąłowej lub kokosowej. Ale w tych wersjach nie próbowałam, więc ręki odciąć za smak sobie nie dam 😛