Ostatnio czas jest u mnie bardziej wartościowy niż złoto.
Zaplanowane mam wszystko, a i tak ciężko ze znalezieniem chwili na pieczenie. Na szczęście w czerwcu zaplanowałam tego więcej. Tak, abym znalazła balans, a przede wszystkim była szczęśliwa, ponieważ pieczenie sprawia, że własnie taka jestem!
W miniony weekend byłam na konferencji, a w mojej kuchni, w koszyku na owoce (chyba w każdym domu jest taki „koszyk” z owocami , prawda?) zostały banany. Po powrocie ujrzałam cudowne, przedojrzałe i czarne cudeńka! Chyba nie ma piękniejszego widoku, dla kogoś kto uwielbia ciasto bananowe.
Decyzja była szybka – pieczemy!
Uwielbiam takie chwile, gdy jeszcze prosto z tak zwanego marszu, wyciągam wszystko z szafek, łapie się za miskę i naciskam szybkie nagrzewanie w moim kochanym piekarniku. Jestem wtedy trochę jak w transie. Myślę, że każdy kto ma swoją pasję i hobby to zrozumie ten stan doskonale. Kiedy jesteśmy tak na maksa pochłonięci.
Użyłam ulubionej mąki orkiszowej i aż czterech bananów! Akurat patrzyły się także na mnie daktyle i orzechy, które spokojnie odpoczywały w słoikach. Wszystko to złożyło się na doskonałe i mega słodkie w smaku ciasto, które wypełnione jest po brzegi zdrowymi i wartościowymi dodatkami.
Efekt? Sami spróbujcie!
No dobra. Kto nie zrobi ten trąba!


- 4 bardzo dojrzałe banany (najlepiejprzejrzałe)
- 3/4 szklanki cukru kokosowego
- 2 jajka
- 1 łyżka masła orzechowego
- 50 g oleju z orzeszków ziemnych (rzepakowy, kokosowy)
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść daktyli
- Do miski połamać banany.
- Dodać cukier, jajka, masło orzechowe i olej.
- Całość zblendować na gładką masę.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia - połączyć całość blenderem lub łyżką.
- Orzechy i daktyle pokroić na dość spore kawałki i dodać do wcześniej powstałego ciasta.
- Całość połączyć łyżką.
- Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu na funkcji góra – dół przez 50 minut.
- Możecie oczywiście użyć swoich ulubionych dodatków. Suszonych śliwek, wiórek kokosowych, czy rodzynków. Ja jednak postawiłam na swoich faworytów!
- Cukier kokosowy możecie zamienić na dowolne słodzidło (ksylitol, miód itp.)
- Mąkę możecie zamienić na inną, ale w przypadku kukurydzianych, czy ryżowych polecam wymieszać ją z inną w stosunku 1:1.
- Moja blaszka była kwadratowa i miała wymiary - 22x22 cm.
- Najlepiej stosować metodę "suchego patyczka" (wbijamy wykałaczkę i sprawdzamy, czy jest sucha) i tak sprawdzić czy nasze ciasto jest już gotowe.
- Spróbujcie tego ciacha koniecznie!
wspaniałe ciasto! 🙂 lubię wypieki z bananami 🙂
Super! Bardzo się cieszę, że Ci się podoba 🙂
Witaj!
Uwielbiam bananowe ciasta!
Twój przepis wydawał sie banalnie prosty i szybki, a jednak wyszła kicha ? Zrobił sie zakalec. Jedyne co zrobiłam to użyłam ksylitolu – myślisz ze to mogło być przyczyna?
Nie poddam sie, zrobię jeszcze raz!
Miłej niedzieli! ?☀️
Hej kochana! Jesteś pierwszą osobą, która komunikuje klapę 🙁 Kurcze, szkoda, ponieważ ciacho jest meeega puszyste i smakowite! (Mam nadzieję, że oddałam to na zdjęciu) 🙂 Myślę, że ksylitol to nie przyczyna, a raczej temperatura składników.. Czasami się tak zdarza, że produkty, które są mega zimne pogą spowodować zakalec 🙁
Mam nadzieję, że kolejna próba będzie udana. A tak przy okazji strasznie się cieszę, że się nie poddałaś :))
Ściskam!
Ciasto bananowe to zdecydowanie najlepszy powód, by w końcu zaopatrzyć się w dobry piekarnik 🙂
Ojj zdecydowanie! Jak urządzałam swoje mieszkanie, pierwszym i najważniejszym zakupem był… piekarnik!! 🙂
A da radę zastąpić cukier stewią? Czy w smaku już nie będzie takie dobre?
Osobiście wcale nie używam stewi do wypieków, ponieważ dla mnie ten smak jest okropny 😛 Wolę używać ksylitol 🙂 Jeśli masz, polecam użyć, a w smaku będzie równie pyszne! Tutaj przede wszystkim słodkości nadają czarne i bardzo dojrzałe banany 🙂
Czy mąka jaglana się nada do tego przepisu zamiast orkiszowej?
Ja bym wymieszała 1:1 z inną mąką 🙂 Jakoś tak nie jestem do końca przekonana do ciast z samej mąki jaglanej i kukurydzianej. Są dla mnie zbyt ciężkie i zawsze radzę mieszać je z innymi. Jeśli jednak robiłaś już kiedyś ciasto z samej jaglanej, spokojnie możesz tutaj zrobić taką podmiankę 🙂
Potrzebowałam jakiegoś ciasta na szybko, ale nic nie mogłam w sieci znaleźć, żebym miała wszystkie składni, których potrzeba. I dobrze, że jeszcze wieczorem sobie przejrzałam moje feedly i trafiłam na Twój post! Idealne! Co prawda tylko z 2 bananów, i maki tortowej, i z sodą zamiast proszku do pieczenia, ale wyszło. Bez zakalca, idealne do porannej kawy. I dla babci zamiast bułki na śniadanie 😉
Dzięki piękne!
Ale świetnie!! Miód na moje serce! Aż się uśmiechnęłam do siebie, czytając o tym, że babcia się załapała na pyszne śniadanie 🙂 Dziękuję za wiadomość! 🙂