Weekend to czas kiedy mam ochotę zrobić coś dla siebie, a ponieważ kocham zdrowo gotować, robię dzisiaj tartaletki!
Są doskonałym pomysłem, dla każdej kreatywnej duszyczki, ponieważ dają możliwość kolorowej kombinacji owocowej.
Osobiście uwielbiam kombinować coś innego za każdym razem. Myślę, że praktycznie wszystkie owoce sprawdzą się tutaj doskonale. Szczególnie z budyniem czekoladowym!
Mam dla Was dwie wersje.
Dla osób, które lubią spędzać czas w kuchni, wersja z własnym domowym budyniem jaglanym.
Jest też coś dla tych bardziej leniwych, a mianowicie wersja z gotowym budyniem bez cukru.
Jeśli macie ochotę na inne wersje budyniowe mam dla Was jeszcze kilka innych:
Bananowy budyń ryżowy
Truskawkowy budyń jaglany
Bananowy budyń jaglany


- 1 mocno dojrzały banan
- 1,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 szklanka mleka kokosowego (lub dowolnego)
- 5 łyżek płatków jaglanych
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- ulubione owoce
- Wszystkie składniki mieszamy rękoma i wklejamy dokładnie brzegi formy do muffinek (najlepiej silikonowe).
- Pieczemy w 180 stopni przez 15-20 minut.
- Mleko gotujemy.
- Dodajemy płatki i kakao i gotujemy do gęstości.
- Na koniec dodajemy miód, a następnie blendujemy całość na gładką masę.
- Jeśli nie chcecie robić budyniu jaglanego, możecie zrobić gotowy czekoladowy budyń bez cukru z torebki!
- Na wierzchu możecie ułożyć swoje ulubione owoce.
- Najlepiej użyć silikonowych foremek, ponieważ po upieczeniu tartaletki świetnie odchodzą.
- Jeśli nie posiadacie silikonowych wyłóżcie zwykłą foremkę folią aluminiową, ponieważ papilotki ciężko odchodzą od upieczonych babeczek.
- Z takiej porcji wyszło mi 12 sztuk babeczek.
- Tartaletki to doskonały pomysł na weekendowe spędzenie czasu, zarówno podczas przyrządzania jak i jedzenia!