Czy może być coś lepszego niż ciepłe bułeczki z rabarbarem i budyniem? Nie możliwe!
Jeśli obserwujecie mnie już jakiś czas, to wiecie, że uwielbiam bułeczki z twarogu. Przyrządzam je najczęściej w wersji wytrawnej – jako zamiennik tradycyjnego pieczywa.
Mamy teraz jednak maj, a sezon na rabarbar w pełni! Jest to więc idealny moment, na wykorzystanie tego cudnego warzywka, które jak przypominam, ma tylko 20kcal w 100 gramach!
Przedstawiałam Wam już kilka sposobów, na urozmaicenie w kuchni. Największym, a zarazem najprostszym sposobem, okazał się rabarbar zapiekany, na którego w tym tygodniu też ostrzę sobie zęby! Nie moge się doczekać! 🙂
Tym razem padło jednak na budyń czekoladowy, rabarbar, bułeczki i migdały. Połączenie sprawdziło się na tyle super, że znikło w mgnieniu oka!
Z podanej porcji, razem wyszło mi 9 bułeczek, ale tak na prawdę wszystko zależy od wielkości, na którą się zdecydujecie.
I już Wam zazdroszczę zabawy podczas pieczenia i smaku zaraz po!


- 250g twarogu (u mnie klinek bez laktozy)
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 5 łyżek ksylitolu (cukru kokosowego, erytrytolu)
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie bez laktozy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń czekoladowy bez cukru (u mnie bezglutenowy)
- 1/2 litra dowolnego mleka (u mnie domowe kokosowe)
- 3 laski rabarbaru
- migdały płatki
- Twaróg, jajka, jogurt i ksylitol najpierw mieszamy łyżką w misce do momentu połączenia się składników.
- Następnie dodajemy do wcześniej powstałej masy, mąki, ksylitol i proszek do pieczenia.
- Wyrabiamy ciasto rękoma, ugniatając w misce, do momentu połączenia się wszystkich składników - nie musi być idealna kula, ponieważ będziemy brali porcjami.
- Wyciągamy ciasto z miski partiami - biorąc w ręce i ugniatając kulę - następnie rozpłaszczamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na której będziemy piec.
- Tworzymy bułeczki, poprzez utworzenie wyższych boków, tak aby budyń i rabarbar nie wypływał.
- Ugotowany według instrukcji budyń (u mnie bł ciepły), nakładamy na bułeczki za pomocą łyżki.
- Rabarbar myjemy, a następnie kroimy w plasterki. dodajemy do niego łyżeczkę cukru kokosowego i mieszamy.
- Rabarbar układamy na budyniu. a następnie posypujemy płatkami migdałów
- Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut.
- Możemy użyć dowolnego budyniu - myślę, że waniliowy, sprawdzi się tutaj równie dobrze.
- Do dosłodzenia bułeczek, możemy użyć ulubionego słodzidła - sprawdzą się także miody, czy syrop klonowy.
- Ilość powstałych bułeczek,w dużym stopniu zależy od ich wielkości. Mi tym razem wyszło 9 sztuk.
Robilam juz inne twarogowe z Twojego przepisu- pycha! Czy w tych make gryczana moge zastapic jakas inna? 🙂
Jasne! Każda ulubiona mąka sprawdzi się tutaj równie dobrze 🙂
Dzieki! 🙂
Wyglądają pysznie <3 A czy można czymś zastąpić mąkę kokosową?
są cudowne! 🙂 można dodac dowolną mąkę tłuszczową – migdałową, orzechową. Można też zastąpić ją mąką zwykłą, ale wtedy nie będą aż takie mięciusie 🙂
Dziękuję!
Wyglądają bardzo apetycznie. Ten czekoladowy budyń w połączeniu z kwaśnym rabarbarem musi smakować bardzo ciekawie.
To połączenie jest cudowne -obiecuję! 🙂
Jakich innych owoców można użyć w zamian za rabarbar?
O tej porze chyba będzie ciężko dostępny 🙁
Rzeczywiście z rabarbarem może być teraz ciężko, ale mamy za to teraz jagody! Mogą być też borówki, porzeczki lub maliny. Wszystkie te owoce sprawdzą się doskonale 🙂
To od razu to samo pytanie do ciasta orkiszowego – też da radę z takimi zamiennikami? 🙂
Ale co chcesz zamienić? Jakąś konkretną mąkę lub składnik? 🙂
Cały czas chodzi o zamianę rabarbaru na inne owoce 😉
Aaa, chodzi o inne ciasto 🙂 Tak, tak – możesz zamienić oczywiście! 🙂