Bułeczki z twarogu to idealne pieczywo, które przygotujemy przed śniadaniem!
Kto z nas nie uwielbia ciepłego pieczywa? Dodatkowo możemy je przyrządzić sami i przepełnić cały dom wspaniałym zapachem.
Moja propozycja, nie zawiera ani grama mąki! Jest to świetne rozwiązanie na weekendowe, rodzinne śniadanie. Przygotowanie zajmuję chwilkę, a bułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika są gotowe do zjedzenia!

Bułeczki twarogowe
2017-02-06 16:34:45

Drukuj
Cook Time
25 min
Total Time
30 min
Składniki
- 1 kostka twarogu (250g - u mnie klinek bez laktozy)
- 1 jajko
- sól himalajska
- 3 łyżki siemienia
- 1/2 szklanki otrębów
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki słonecznika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sezam, czarnuszka na wierzch
Sposób przygotowania
- Twaróg blendujemy z jajkiem, dodajemy całą resztę i mieszamy łyżką.
- Mokrymi rękoma tworzymy cztery kule i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kulki leciutko (lub wcale) rozpłaszczamy, ponieważ podczas pieczenia same się lekko rozleją na boki.
- Posypujemy sezamem i czarnuszką.
- Pieczemy w 190 stopniach bez termoobiegu przez 20-25 minut
Notatki
- Do bułeczek można dodać ulubionych dodatków i ziaren.
- Ja uwielbiam także wersję z suszoną żurawiną!
- Pamiętaj, aby kuleczek nie rozpłaszczać, ponieważ same się rozleją podczas pieczenia.
- Wybieraj jak najbardziej zbity i twardy twaróg.
Przepis na sukces https://przepis.nasukces.pl/
Tak z ciekawosci to na ile buleczek dzielisz ciasto? Orientujesz sie mniej wiecej ile kalorie ma taka jedna buleczka? Z gory dziekuje!
Kalorii nie mam pojęcia, a bułeczek wchodzi mi zawsze 4 sztuki 🙂
z tego przepisu wychodzą 4 bułki po ~111g sztuka, jedna bułka ma 243 kcal
super! Dziękujemy Ci bardzo za podliczenie kaloryki 🙂
Też tak wyliczyłem 1 bułeczka ma ok 245kal
W zależności od tego co dokładnie wrzucisz ale bułka będzie miała zdrowe ok 250-300kcal. Jedna i nie zjesz wiecej
Używasz Twarogu poltlustego czy jakiś inny ?
Zawsze używam twaróg półtłusty i zazwyczaj jest to klinek 🙂
Świetne przepisy, bardzo mi sie podobają! zawsze wychodzi pyszka! chętnie wracam na Twojego bloga 😉
mam pytanie, czy w przyszłości planujesz do przepisów dopisywać również wartość kaloryczna? 🙂 np.na jedna bułeczke, jedno ciastko, porcje jaglanki itp..
Pozdrawiam ciepło! 🙂
Dziękuję bardzo! Cieszę się ogromnie, że przepisy się podobają i zawsze się udają! 🙂 W przyszłości to miejsce będzie na pewno bardziej rozbudowane i rozważam każdą Waszą sugestię! 🙂 Super, że chętnie tutaj wracasz i bardzo miło mi Cię tutaj gościć! 🙂
Goszcze także na Twoim IG! bardzo lubie Twoje instastory, moc dobrej energii płynie od Ciebie każdego dnia!
Pozdrawiam! ♥
A można pominąć otręby? 🙂
Jasne. Dodaj wtedy więcej płatków owsianych (lub innych). Możesz także spróbować dodać lekko zmielone płatki w blenderze, wtedy konsystencja będzie zachowana 🙂
Czy można przygotować ciasto wieczorem i rano tylko wrzucić do pieca? Przeżyje noc w lodówce :)?
Nie mam zielonego pojęcia, ponieważ nigdy nie próbowałam takiego sposobu. Obawiam się, że konsystencja może się zmienić. Może lepiej naszykować sobie wszystko i tylko dodać twaróg i jajko, a następnie wymieszać. Zajmie to 2 minuty, a będzie bezpieczne -nawet piekarnik nie zdąży się nagrzać 😛
Oh jak sie ciesze, że trafiłam na ten blog. Chyba zostane tu dłuzej 🙂
Bardzo miło Cię tu gościć i mam nadzieję, że rzeczywiście zostaniesz na dłużej! 🙂
Jakie otręby? Siemię lniane mielone?
Ja dałam orkiszowe 🙂 A siemienie nie mielone, tylko ziarna w ramach dodatków 🙂
Przepis wyglada pysznie! A jak buleczki smakuja nastepnego dnia? Moge upiec wieczorem a zjesc rano? Pozdrawiam!
Ja często tak robię 🙂 Bułeczki są takie jak chlebki „sto procent ziarno” dostępne w sklepach, więc nadają się w zupełności 🙂 Ja jednak uwielbiam robić je szczególnie rano. Wtedy mogę cieszyć się gorącym pieczywem 🙂
Wypróbowane. Piekły się dużo dłużej (podwójna porcja z serka Pilos – zwarty i ścisły twaróg w kostce, nie rozlały się nawet), wyszły fajne, następnego dnia nadal dobre. Pożywne, doskonałe maczane w oliwie. Dzięki za przepis, absolutnie będę powtarzać, w planach z kawałkami sera feta i ziołami prowansalskimi 🙂
Strasznie się cieszę, że tak super wyszły! 🙂 Ponoć ten przepis uzależnia i sprawia, że nie można do niego nie wrócić 🙂 A co do dodatków, to uwielbiam z nimi kombinować! Na pewno świetnie sprawdzi się ta feta. Ja robiłam jeszcze z żurawiną, z suszonymi pomidorami – tutaj można poszaleć 🙂
Wczoraj upiekłam bułeczki i muszę przyznać, że wyszły obłędnie! ? Już nigdy nie wrócę do kupnego pieczywa! Kochana Twoje przepisy są mega pyszne! Dziękujemy, że jesteś z nami i dzielisz się takimi przysmakami! Pozdrawiam cieplutko! ❤
Ojej!! DZIĘKUJĘ!! Będę starać się z całych sił, aby blog się rozwijał i stawał się coraz to bardziej wartościowy!
właśnie wtryniłam jedną na słodko do kawy omg miazga i bardzo syte :*
Ale super!! Cieszę się ogromnie, że tak smakują! 🙂
Upiekłam bułeczki z braku pieczywa w domu. Szczerze mówiąc na początku nie byłam przekonana co z tego wyjdzie ale jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Nigdy nie jadłam tak pysznego domowego pieczywa. Będę kombinować i dodawać różnych składników ale jedno się nie zmieni, ten przepis zagości na stałe w moim menu.
Pozdrawiam!
Przechowywać z lodowce ze względu na twaróg?
Witam. Trafilam tu przypadkiem bo na fb zobaczylam, ze kolezanka upiekla twarogowe buleczki. Mysle sobie co to? Musze znalezc przepis. I tak trafilam do Ciebie ?Buleczki sa przepyszne. Bardzo latwe i szybkie do przygotowania. Ja juz od bardzo dawna nie jem kupnego pieczywa. Mozna w szybki sposob wyczarowac domowe, jest duzo przepisow na szybkie domowe wypieki. Na pewno wyprobuje jeszcze inne przepisy ?. Pozdrawiam.
Aha i z braku otrebow dalam platki owsiane. Chcoalam tylko troche zmielic, ale moj mlynek zrobil make ?. Nie zaszkodzilo to konsystencji buleczek. Twarog uzylam w kostce poltlusty.
Ja polecam dodać banana, tylko wtedy trzeba sprawdzać konsystencję i dosypać ewentualnie płatków owsianych, ale w bananem wychodzą przepyszne!
Użyłem chudego twarogu klinka, żeby dodatkowo zredukować kalorie, ale bułeczki całkowicie spłynęły wyglądem przypominając ciasteczka owsiane. Czy powodem tego mogło być faktycznie użycie chudego twarogu?