Ostatnio mamy domowe przeboje. Tym razem zamrażarka oszalała i oszroniła wszystkie mrożonki. Prawdopodobnie ktoś jej nie zamknął dokładnie przed naszym wyjazdem 😀 Musieliśmy (a raczej M to zrobił) wszystko wyciągnąć i coś z nich wykombinować.
Patrzyłam się na te biedne rozmrażające się owoce, litry zrobionego już koktajlu i w jednej chwili wpadłam na pomysł! To najszybsze ciasto, które kiedykolwiek zrobiłam. Potrzebujemy tylko miskę i łyżkę, żeby wyczarować coś tak pysznego. Płatki zalewamy wrzątkiem, owoce wsypujemy jeszcze zamrożone, wszystko wrzucamy do piekarnika i gotowe.
Ja w swojej wersji użyłam truskawek i borówek, ale sprawdzą się świetnie także maliny, czy starte na tarce jabłka. Myślę, że na bazie tego ciasta można wyczarować mnóstwo wariantów. Ja w każdym razie, spróbuję nie jednego 🙂 Mówię Wam, będzie pysznie!
- 2 szklanki płatków jaglanych
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1 czubata łyżka kakao (karobu)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek syropu klonowego
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżki syropu klonowego
- mrożone truskawki i borówki
- Płatki mieszamy z kakao, wiórkami i cynamonem.
- Zalewamy szklanka mleka, dodajemy syrop i mieszamy.
- Do całości dolewamy szklankę wrzątku, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
- Naczynie żaroodporne (u mnie 28 cm średnicy ) wyklejamy połową ciasta - sam spód. Wykładamy mrożone truskawki i borówki a następnie polewamy syropem klonowym.
- Drugą część ciasta nabieramy w garście o rozsypujemy po owocach tworząc a'la kruszonkę. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez 30 minut.
- Ciasto możemy jeść na ciepło na śniadanie - wtedy nakładamy je łyżką ponieważ będzie nie zastygnięte.
- Po wystygnięciu świetnie kroi się w kawałeczki.
- Świetnie smakuje z roztopioną gorzką czekoladą i płatkami migdałów.
- Owoce możemy zastąpić dowolnymi ulubionymi.
- Syrop klonowy możemy zastąpić syropem z agawy lub miodem.
Dzis robie !
Czy może być tortownica?
Jasne – sprawdzi się tak samo super 🙂
Witam ☺️ Czy mleko ryżowe mogę zastąpić mlekiem kokosowym? Pozdrawiam serdecznie☺️
Oczywiście 🙂 Sprawdzi się tak samo świetnie! 🙂
Ile ma być tych łyżek syropu klonowego? 7?
Specjalnie jest to oddzielone w przepisie, ponieważ ta pierwsza ilość idzie do ciasta, a te 2 pozostałe idą do polania po owocach 🙂
Ale to ciasto zrobiło się bardzo wodniste po dodaniu wrzątku… Tak ma być?
Tak się dzieje – wystarczy przemieszać i odstawić na chwilę. Płatki pęcznieją i cała masa robi się gęsta 🙂
Mogą być płatki owsiane górskie zamiast jaglanych ? Pozdrawiam 🙂 świetne przepisy 🙂