Śniadania białkowo-tłuszczowe sycą nas na bardzo długi czas. Takie rozwiązanie stosuje zawsze wtedy, gdy wiem, że czeka mnie bardzo zabiegany dzień. Wtedy najbliższa wolna chwila na drugie śniadanie, jest gdzieś daleko za horyzontem, a ja przecież potrzebuję energii!
Kiedyś bardzo bałam się kalorii pochodzących z tłuszczy. Miałam sposób myślenia taki: jak zjem tłuszcz, to tłuszcz w organizmie zostaje jako tłuszcz – serio. Teraz wiem, jak ważne są zdrowe tłuszcze w naszej diecie, a w szczególności diecie kobiet. Dodatkowo awokado to głównie kwasy tłuszczowe nienasycone, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz poprawiają nasz metabolizm – więc wspomagają także procesy odchudzania i dietę redukcyjną.
A co najważniejsze, jest to pyszne, zdrowe i pięknie wyglądające śniadanie!
Ps. Uwielbiam je wcinać z tostami graham!


- 1 awokado
- 2 jajka
- sól himalajska
- świeżo mielony pieprz
- szczypiorek
- kiełki
- Awokado przecinamy na pół i wyciągamy pestkę.
- Jeśli dziurka po pestce jest mała, powiększamy ją delikatnie łyżką drążąc większy otwór.
- Awokado układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i do dziurek wbijamy jajka.
- Całość doprawiamy solą himalajską i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
- Obserwujemy aż jajko się lekko zetnie - u mnie trwało to około 20 minut.
- Po upieczeniu jajka posypujemy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.
- Takie zapiekane jajka, smakują najlepiej posypane szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki.
- Szczypiorek nadaje intensywny i świeży smak całemu daniu.
wow nie jadłam jeszcze avokado zapiekane z jajkiem wypróbuje
Super! 🙂 Jest pyszne, a do tego prezentuje się ciekawie 🙂
Ostatnio pokochałam awokado. Na pewno wypróbuję ten przepis!
Świetnie! W takim razie szykuje się smaczne śniadanie! 🙂
Ja zamiast soli himalajskiej polecam sól Maraska to sól różowa