Zapiekanka z kaszy jaglanej to odkrycie ostatniego tygodnia!
Ostatnio coraz częściej robię dania z piekarnika. Kiedyś nie lubiłam tej formy przyrządzania posiłków. Wydawało mi się to strasznie czasochłonne i skomplikowane. Od pewnego czasu totalnie zmieniłam zdanie. Podczas nagrzewania piekarnika przygotowuję całość, następnie wsadzam do pieczenia i wszystko dzieje się samo. (czary!)
Taka zapiekanka, nie dość, że jest przepełniona wspaniałymi wartościami dzięki kaszy jaglanej i warzywom, to dodatkowo daje ogromne możliwości. Tak naprawdę możemy dodać ulubione dodatki i cieszyć się szybkim obiadem.
Ja ostatnio przepadam za dynią. Chociaż to zupełnie nie sezon na to warzywo, to ja mam mrożonej tyle, że szaleje na całego!
Jeśli macie warzywne zapasy w zamrażarce, myślę, że będziecie bardzo zadowoleni z tego przepisu.
Koniecznie dajcie znać, co znalazło się w Waszej zapiekance. Chętnie się zainspiruje na przyszłość.
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1,5 szklanki mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 1,5 szklanki mrożonej dyni w kostce
- 90 g sera feta
- sól, pieprz
- garść tartej mozarelli
- podsmażona wcześniej pierś z kurczaka (opcjonalnie- u mnie nie było)
- Kaszę wysypujemy do naczynia żaroodpornego.
- Zalewamy ją mlekiem i wbijamy rozbełtane jajko - całość mieszamy.
- Wsypujemy pozostałe składniki -możemy użyć tutaj ulubionych warzyw (moje wszystkie były mrożone).
- Doprawiamy do smaku i mieszamy całość.
- Naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką, bądź nakrywamy szczelnie folią aluminiową.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez 50 minut.
- Następnie odkrywamy naczynie i zapiekankę posypujemy mozarellą.
- Pieczemy dalej przez 10 minut.
- Po tym czasie zapiekankę wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia, aby dobrze się kroiła.
- Możemy posypać ją jeszcze ulubionymi przyprawami.
- Z podanych ilości wyszło mi 4 mniejsze porcje - pokroiłam zapiekankę na 4 części. Ale jadły ją 3 osoby, ponieważ był mały głodomorek w grupie 🙂
- Ponieważ dodawałam fety, która nadawała daniu wyraźnego smaku, to z przyprawami nie szalałam. Ale świetnie sprawdzi się tutaj zapiekanka z przyprawami prowansalskimi, curry, lub dowolnymi ulubieńcami.
Kasza ma być wcześniej ugotowaną?
Nie, nie – to własnie cała tajemnica szybkości 🙂 Wsypujemy kasze suchą 🙂
super zapiekanka 😉 co prawda ja trochę zmodyfikowałam zamiast fasolki dodałam szpinaku oraz pomidorki koktajlowe i bez sera fety ale wyszła pyszna 😉 zainspirowana na pewno Twoim przepisem.
Będę próbowała kolejnych!
Dzieki 🙂
Właśnie tak jak pisałam w przepisie – kombinujcie z ulubionymi dodatkami! 🙂 Super, że odnajdujesz inspirację i że wyszło smacznie 🙂 Strasznie się cieszę! 🙂
Czy bardzo czuć kasze jaglana ? ?
Yyyy, nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale kasza jaglana to dość spora część tego dania 🙂 Oczywiście czuć jej smak, o ile kasza jaglana ma na tyle intensywny smak, aby był wyczuwalny 😛 Nie potrafię odpowiedzieć. Kurcze, teraz sobie pomyślałam, czy w Spaghetti czuć makaron… 😀
Hej? czy naczynie żaroodporne było takie standardowe czyli spore czy w jakimś mniejszym robiłaś??
Takie normalne naczynie z Ikea 🙂 Tutaj akurat też robiłam w dwóch różnych i raz było bardziej płaskie. Ale w smaku i konsystencji wychodziło ok! 🙂
Robiłam już dwa razy i jest pyszna! 😉
A czym można zastąpić mleko aby było bez nabiału?Bo już ośliniłam klawiaturę:)Napój roślinny chyba będzie średnio tutaj pasował?Może mleko kokosowe?Hmmm albo jogurt kokosowy?No nie wiem:)Super stronka, którą dzisiaj odkryłam ale na pewno zostanę na dłużej:)Ja mam na razie 8 z przodu ale było 9 więc idę w dobrą stronę:)