Ahh, ile wspaniałości posiada w sobie zdrowa domowa czekolada!
Nie wspominając o tym, ile szczęścia przyniesie dla naszej duszy. Uśmiech, endorfiny i spokojne sumienie, to wartości, które będą w tym momencie na najwyższym poziomie.
Dodatkowo każdy swoją czekoladę, może wypełnić po brzegi ulubionymi dodatkami!
Doskonałym pomysłem jest także, opakowanie jej w wyjątkowy sposób i podarowanie bliskiej osobie.
Ja zrobiłam tak na święta, a zachwytom i wdzięczności nie było końca!

Zdrowa domowa czekolada
2017-02-16 01:39:03

Drukuj
Składniki
- 1 szklanka roztopionego oleju kokosowego ekstra virgin
- 3/4 szklanki kakao
- 3 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
- kilka kropel aromatu waniliowego
Moje dodatki
- jagody goi
- posiekane orzechy
Sposób przygotowania
- Cztery pierwsze składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Wlewamy do silikonowych foremek i wstawiamy do lodówki.
- Czekamy, aż czekolada się lekko zetnie.
- Jeśli kakao oddzieli się od oleju kokosowego, można rozmieszać jeszcze całość, aby się połączył.
- Następnie wysypujemy na wierzch ulubione dodatki.
- Wstawiamy do lodówki na noc.
Notatki
- Olej ekstra virgin jest wyjątkowy w przyrządzaniu czekolady, ponieważ posiada on niesamowicie wyjątkowy zapach, ale jeśli nie posiadasz takiego, każdy inny olej kokosowy sprawdzi się równie dobrze.
Przepis na sukces https://przepis.nasukces.pl/
Zwykły olej tutaj nie pasowałby?? Pozdrawiam.
Dobry wieczör, Agatko.
Myślisz, że z z oleju zwykłego – nie kokosowego – również by wyszło? Genialne masz przepisy❤
Pozdrawiam,
Uściski, Beata.
Niestety nie, ponieważ olej kokosowy ma w ok.28 stopniach już formę stałą, a inne oleje są płynne, więc olej „zwykły” rzepakowy niestety odpada 🙁
Świetny przepis!
Tylko, że nawet po wymieszaniu kakao oddzieliło się od oleju… jakaś rada? 🙂
Najlepiej jak na chwilkę zetnie się wszystko w lodówce, następnie wyciągnąć i przemieszać masę jeszcze raz. Wtedy się nie oddziela i jest bardzo jednolite 🙂
Ja zawszę daje trochę wody. to na etapie rozpuszczania .
co to znaczy rozpuscic w kąpieli wodnej
Mały rondelek z wodą, w nim szklanka, a w szklance olej kokosowy – często mieszamy 🙂 W ten sposób nic się nie przypala 🙂
Czy czekolada poza lodowka bedzie zbyt miekka? Chcialabym rozdac takie czekoladki znajomym na swieta
Ja właśnie robiłam tak, że rozdawałam je na święta 🙂 Trzymałam w lodówce, a następnie zapakowałam w pudełeczka. Załączyłam kartkę, żeby trzymać ją w lodówce zanim zniknie – wszyscy byli zachwyceni! 🙂 Tylko pamiętaj, żeby nie szaleć z dodawaniem oleju kokosowego, bo wtedy powodujemy, że czekolada będzie się gorzej zastygać 🙂
Po jakim czasie się czekolada zetnie ??
Ja moją włożyłam na całą noc do lodówki 🙂
Ile wychodzi czekolady z tego przepisu?
Ile mozna taka domowa czekolade przechowywac?