Awokado to owoc, który był przeze mnie niedoceniany przez długi czas. Jednak gdy odkryłam, że mogę z niego zrobić pyszny i zdrowy krem czekoladowy, który jest doskonałym dodatkiem do wielu dań – pokochaliśmy się na stałe.
Ten krem jest tak banalny, że długi czas zastanawiałam się, czy jest sens dodawać osobny przepis. Jednocześnie obawiałam się jednak, że może on zniknąć w towarzystwie przepisu na gofry, a ktoś mógłby (o zgrozo!) na niego nie trafić.
A więc jest! Banalny i bardzo szybki sposób, na osłodzenie śniadania. Taki krem, który składa się ze zdrowego tłuszczu, pochodzącego z awokado, zapewnia nam sytość na bardzo długi czas. Przekonajcie się sami!

Zdrowy krem czekoladowy
2017-03-26 21:11:03

Drukuj
Total Time
5 min
Składniki
- 1 bardzo dojrzałe awokado
- 1 bardzo dojrzały banan
- 1 łyżka miodu (syropu klonowego)
- 1 łyżka kako
Sposób przygotowania
- Z awokado wyciągamy pestkę i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ, wrzucając od razu do blendera (lub miski jeśli blendujemy ręcznym)
- Banana kroimy w plastry i wrzucamy do awokado.
- Dodajemy pozostałe składniki.
- Całość blendujemy na gładką masę.
- Na tym etapie można dodać jeszcze więcej miodu lub syropu, jeśli uznamy, że nasz krem jest zbyt mało słodki.
- Całość przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce, przez ok 2 dni.
Notatki
- Im bardziej dojrzały banan, tym nasz krem będzie bardziej słodki.
- Należy pamiętać, że awokado powinno być miękkie, w przeciwnym razie nie zblenduje się na gładki krem.
- Możemy użyć dowolnego płynnego słodzidła - syrop z agawy, syrop z daktyli, miód, syrop klonowy itp.
Przepis na sukces https://przepis.nasukces.pl/
Przepadam za awokado… 🙂 Szczerze mówiąc łączenie awokado z bananem, miodem i kakao brzmi dla mnie jak profanacja… hi hi hi. Ale sprawdzę, jak smakuje.
Sprawdź koniecznie! 🙂 Można pominąć banana, ale ja ze względu na ogromną miłość do tego owoca, dodaję go wszędzie! 🙂
naprawdę nie powinnam oglądać takich zdjęć o tej porze 😛 wygląda super 🙂
Nie miałam pojęcia, że z awokado można zrobić krem czekoladowy :O Jutro kupuję składniki, pozdrawiam!
Znam ten przepis! 🙂
Ja używam tego kremu do naleśników 🙂
Czy jako dip czekoladowy do owoców:)
Ooo tak! Do wszelkiego rodzaju naleśników, placuszków i gofrów, sprawdza się świetnie! 🙂 Jako dip do owoców muszę spróbować! 🙂