Szybkie fit ciasto z kaszy manny. I to jeszcze z malinami? TAK! To jest możliwe. Absolutnie zakochałam się ostatnio w rozwiązaniach, które wymagają ode mnie minimum zaangażowania. Wsypuje, wymieszam, odstawie, przeleje. Wiecie, takie czynności, które ogarnąłby nawet mój M gdybym napisała na kartce. A wiedzcie, że to wyczyn, jak on przepis ogarnie 😀
Wiem, że to nudne, ale historia tego ciasta znowu jest dziwaczna. Kupiłam kasze mannę, bo mieliśmy zrobić sobie taką z malinami na ciepło. Smaki dzieciństwa i takie tam. No po prostu chciało nam się jak cholerka. Ale po rozpakowaniu zakupów… wygrał budyń czekoladowy z torebki i nasze lenistwo 😀
I jak zwykle Agata nie mogła się powstrzymać, żeby coś nie wykombinować. Kaszę zalałam maślanką i kakao, odstawiłam do lodówki. Rano coś tam dodałam (co było pod ręką) i wrzuciłam do piekarnika. I proszę Państwa, jak długo żyję, tak pulchniutkiego i prostego ciasta nie upiekłam!
- 2 szklanki (każda po 250ml) kaszy manny
- 2 szklanki (każda po 250ml) maślanki
- 6 łyżek syropu klonowego (ksylitolu, miodu, syropu z agawy)
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wanilia / aromat waniliowy
- Kaszę wsypać do miski i zalać ją maślanką.
- Dodać syrop klonowy, kakao i aromat, a następnie całość wymieszać do połączenia się składników.
- Powstałą masę odstawić do lodówki na minimum 3 godziny (u mnie była to cała noc).
- Po upływie tego czasu dodać do masy jajka oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
- Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (u mnie 24x24cm)
- Na wierzchu wysypać mrożone maliny.
- Piec w 170 stopniach przez 50 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu można ciasto polać roztopioną gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi.
- Możemy użyć także mrożonych borówek, truskawek lub jeżyn. Najlepiej sprawdzą się kwaskowate owoce.
- Możemy użyć dowolnego słodzidła, ale najlepiej sprawdzą się te płynne.
- Do ciasta można dodać na koniec pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę.
- Ciasto upiecze się lepiej w bardziej płaskiej foremce (tak jak moja kwadratowa). W blaszce typu keksówka, wymagać będzie od nas dłuższego czasu pieczenia - warto sprawdzać patyczkiem.
czy kaszkę zalewamy zimna maślanką? ?
Tak 🙂 I wstawiamy do lodówki 🙂
A kasza ma być ugotowana?
Nie, nie, nie 🙂 Kasze normalnie wsypujemy i zalewamy 🙂 Bez zbędnych czynności 😛
Kasza manna bez gotowane ?
Tak 🙂 Bez gotowania – w tym tkwi cały sekret szybkości 😀
Kakao takie do mleka?
Kakao takie zwykłe do pieczenia 🙂 Takie „kakao do mleka” zazwyczaj ma przerażający skład – warto sobie zerknąć tam na odwrót opakowania 🙂 Jeśli w moich przepisach jest „kakao”, to zawsze chodzi o te zwykłe kakao do pieczenia 🙂
Kasza manna to pszenica – to ciasto ma w sobie gluten…
Ma, oczywiście, że ma. Ja o 5 rano pisałam ten przepis i z automatu mi zaciągnęło do tych kategorii pobocznych 🙁 Już poprawiłam 🙂 Dziękuję za informację! 🙂
Szkoda, bo jak tylko zobaczyłam „bez glutenu” to aż mi się oczy zaświeciły ?
Zrobiłam dzisiaj ciasto wg przepisu i wyszło mi bardzo gumowe i kleiste. Dodalam gruszek z cynamonem zamiast malin. Ciasto jest zbite i niestety nie jest puszyste 🙁
Przypuszczam, że to wina zbyt dużej ilości owoców 🙁 Ja robiłam już dwa razy tak samo i wychodziło mega pulchne (pokazywałam ostatnio na filmikach na stories jakie było pulchniutkie) Kiedyś właśnie do podobnego ciacha dałam bardzo dużo gruszek pokrojonych w kostkę i ciacho totalnie się „rozpłynęło” i nie upiekło 🙁
Ja nie uzylam wgl owocow i tez takie bylo… stalo w lodowce wiecej niz noc, to moze byc przyczyna?
Myślałam,żeby zamienić kaszę na otręby. Co Ty na to? wyjdzie? bo jajka na aquafabe to już na moją odpowiedzialność hehe
O kurcze, nigdy nie zamieniałam kaszy na otręby i niestety nie mogę tutaj pomóc 🙁 Ja bym jednak skusiła się użycie tej kaszy manny, bo mam mega wątpliwości co do tego, żeby otręby też tak napuchnęły 🙂
Dzięki;] nigdy nic nie piekłam z kaszy manny,nawet nie wiedziałam,że „rośnie”;)
Kasza po zalaniu maślanką robi się taka napuchnięta 🙂 Wsiąka ten płyn po prostu 🙂 Mam nadzieję, że takie z kaszą też Ci się spodoba 🙂
Że się spodoba to nie wątpię;)
Jakie wartości odżywcze ma taki jeden kawałek ciacha ? Wyglądanie pysznie *.*
Nie mam zielonego pojęcia, ponieważ nie liczę kalorii 🙁 zależy też kto jakie kawałki będzie miał – dużo zależy od użytej blaszki 🙂
Zrobiłam z truskawkami – wyszło PYCHA.
Super! Cieszę się ogromnie, że przepis się przydał i smakowało 🙂
Ciasto boskie! Czekoladowo-owocowe ? kwaskowate i wilgotne! Pycha!!! ❤
Ależ się cieszę!! 🙂 W takim razie nie pozostało mi nic innego, jak życzyć Ci SMACZNEGO! 🙂
a jaki można dać innym cukier?
Tak jak napisałam w przepisie – ksylitolu, miodu, syropu z agawy, syropu klonowego ect. Jeśli nie masz tych, użyj tego co używasz na co dzień w kuchni. 😉
Nie wiem czemu ale mi nie wyszedł ten placek 🙁 , w ogóle nie jest puszysty tylko taki gnieciuch :(. Coś zrobiłam nie tak 🙁
Myślę, że tutaj maślanka ma duże znaczenie 🙁 Mam nadzieję, że pomimo tego był smaczny 🙂
hmmm to jaką maślankę polecasz ???
Jeśli tolerujesz laktozę, to maślanka z Lidla „Żeglarska” jest super 🙂
A mogę użyć kefiru zamiast maslanki? Bo tu w de nie widziałam nigdzie w sklepach
Nigdy nie robiłam tego ciasta z kefirem, ale myślę, że może sprawdzić się super 🙂 Gdybyś się zdecydowała, daj proszę znać czy można go zastąpić – bardzo możliwe, że komuś ta wiadomość się przyda 🙂
Oczywiście ze w niemczech znajdziesz maślanke, ja kupuję np w lidlu lub normie. Buttermilch się nazywa.
Wiem, ze maślanka odgrywa tutaj dość ważna role, ale niestety nie mam możliwości zakupu takich produktów 🙁
Myślisz, ze moznaby spróbować z mlekiem lub może mleczkiem kokosowym?
Pozdrawiam
Myślę, że można spróbować z jogurtem naturalnym 🙂
O! Dobry pomysł, o tym nie pomyslałam 🙂
Na pewno wypróbuje 🙂
Ja zrobiłam z mlekiem kokosowym, było pyszne ?
Czy maślankę możemy zastąpić kefirem? 🙂
Jasne! 🙂
No to do roboty! 🙂 co powiesz na dodatek banana, jabłka lub pomarańczy zamiast owoców jagodowych?
Pomarańcza chyba zbyt „mokra”, banany i jabłka powinny się sprawdzić – tylko nie za dużo, bo są ciężkie i ciasto może wyjść gumowate i zakalec 🙂
To niesamowite jakie jest pyszne!
Wybrałam banana! Przekroiłam ciacho na dwie części i przesmarowałam środek dżemem wiśniowym 🙂 polecam spróbować! Dziękuję bardzo za mnóstwo inspiracji :*
Ale świetnie!! Cieszę się na maksa :)A Twój pomysł z przełożeniem ciacha jest super! 🙂
Niestety mi tez zakalec wyszedł robiłam dokładnie wg przepisu w lodówce stalo 6ha i niestety za mokre może to zależy od firmy maślanki jedne są rzadsze drugie gęste
Myślę, że maślanka może mieć duże znaczenie. Niestety nie jestem w stanie zawsze wszystko kontrolować 🙁 A maślanka moja była z Biedronki 🙂
Dla pewności 2 szklanki po 250ml, a nie łącznie nie 250?:)
Dokładnie tak – dwie o takiej pojemności 🙂
Proszę o zmianę w przepisie na 2 szklanki (500ml) bo obecny opis jest strasznie mylący i za każdym razem kiedy w niego wchodzę zastanawiam się gdzie znajdę szklankę o poj. 125ml :/
już zmienione 🙂 Zawsze piszę obok miary „szklanki” ich pojemność, ponieważ każdy właśnie może mieć różne szklanki 🙂
Tak nieoczywisty przepis, że aż genialny 🙂 Przygotuję w najbliższą niedziele i dam znać jak wyszło 🙂
Świetnie! W takim razie, już życzę udanego szaleństwa w kuchni 🙂
A jak dodać jajka ? W całości tzn. żółtko razem z białkiem, czy białka może trzeba ubijać ? 🙂
W całości 🙂 Ja wolę tak na szybko załatwić sprawę 😀
W takim razie jutro wypróbuję przepis, bo ciasto wygląda tak apetycznie, że grzech nie spróbować 🙂
Dodałam kefir zamiast maślanki i wyszło pyszne. W ogóle nie widać, że to ciasto z kaszy! Następnym razem na wierzch położę truskawki.
Zrobione i już połowa zjedzona, nawet nie zdążyło wystygnąć 🙂 pyszne. dałam mniej miodu a i tak jest słodkie. dziękuję za super przepis 🙂
A czy zamiast syropu klonowego moze byc5sam ksylitol? ?
Dodałam dużo cynamonu i kardamon, poza tym miód, a proszek do pieczenia po połowie z sodą oczyszczoną. Wkroiłam jabłko i banana. Wyszlo super!! Dzięki za inspirację 🙂
Właśnie ciacho siedzi w piekarniku i pachnie w całym mieszkaniu 🙂 jeśli wyjdzie tak jak wszystko na to wskazuje, to będzie to jedyny, jaki do tej pory znalazłam, przepis, który nie posiada w sobie mąki, masła i cukru! Genialne 🙂