Naszła mnie ostatnio ochota na twarogowe bułeczki z owocami i budyniem. Piekłam je bardzo późnym wieczorem, co skutkowało tym, że następnego dnia, miałam niesamowicie pyszne drugie śniadanie. Właśnie w tej roli sprawdzają się zdecydowanie najlepiej. Są mięciutkie, aromatyczne i pięknie wyglądają. Niejeden niedowiarek miał problem z tym, żeby uwierzyć w listę składników, które wymieniałam. Okropne, napełnione olejem palmowym i spulchniaczami, słodkie bułki ze sklepu, mają godnego faworyta. I doszły mnie słuchy, że dzieci pokochały je równie mocno.
A dla osób, które wolą słone, mam także twarogowe bułeczki w wersji wytrawnej. Coś, co świetnie sprawdzi się jako baza do pysznej kanapki na wynos. Jeśli ktoś przepada za ziarnistym pieczywem, zakocha się od pierwszego ugryzienia 🙂
A dzisiejszy słodki przepis, jest wart absolutnie każdej chwili. Lubię takie rozwiązania gdzie możecie sobie eksperymentować z dodatkami 🙂 Bez problemu można wymienić budyń na inny smak, a bułeczki posypać orzeszkami, migdałami, lub polać roztopioną czekoladą. A co najważniejsze, wystarczy, że poświęcimy dosłownie 30 minut 🙂


- 250 g twarogu chudego klinek
- 3 łyżki stałej części mleczka kokosowego
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru kokosowego (ksylitolu)
- 1 ugotowany budyń waniliowy
- 2 łyżki syropu klonowego
- owoce (u mnie mrożone maliny i borówki)
- gorzka czekolada
- Jajka, twaróg, mleczko kokosowe i cukier kokosowy, mieszamy łyżką lub widelcem, do momentu połączenia się wszystkich składników
- Do powstałej masy, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy wstępnie łyżką, a nastepnie ugniatamy ciasto w misce rękoma.
- Tak powstałe ciasto, wyciągamy rękoma, formujemy kulki i rozpłaszczamy na blaszce tworząc bułeczki - boki powinny być wyższe, aby budyń nie wypłynął.
- Budyń gotujemy wedlug instrukcji, dodajemy do niego syrop klonowy i po lekkim ostygnięciu wykładamy łyżką na środek bułeczek.
- Na budyń dodajemy owoce (u mnie mrożone maliny i borówki).
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 190 stopniach przez 15-18 minut.
- Po upieczeniu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i posypujemy ulubionymi dodatkami.
- Do bułeczek świetnie sprawdzą się także wiśnie czy truskawki.
- Budyń możemy zamienić na czekoladowy lub do waniliowego dodać kakao.
- Jako posypka sprawdzą się płatki migdałów, posiekane orzeszki, czy wiórki kokosowe.
- Bułeczki po ostygnięciu przechowuję w lodówce.
- Najlepiej sprawdzi się serek typu klinek. Inne twarogi (w kostkach) są często zbyt rzadkie, a ciasto nie przyjmuje pulchnej konsystencji.
- Mleczko kokosowe możemy zamienić ewentualnie na jogurt naturalny.
- Z podaje porcji wyszło mi 9 bułeczek.
Ale świetny przepis 🙂 Spróbuję zrobić z mrożonymi wiśniami i budyniem czekoladowym. Dzięki za kolejną inspirację – uwielbiam twój blog i śledzę przemianę od początku. Zrzucić 35kg to nie lada wyczyn. Jesteś wielka!
Fajnie, że jesteś tutaj ze mną od początku 🙂 Obiecuję, że będę starała się z całego serca, żeby blog był jak najbardziej przydatny dla duszy i ciała 🙂 Ściskam!
Mam takie pytanko – jakiej mąki kokosowej używasz? 🙂
Szczerze Ci powiem, że za każdym razem inną 😀 Tak serio to było już ich chyba 7 różnych 🙂 Ostatnio do tych bułeczek użyłam takiej kupionej online https://www.ceneo.pl/45256188#crid=141497&pid=14310 🙂
Pierwszym przepisem jaki zaczerpnęłam z Twojego bloga to właśnie były bułeczki twarogowe ? Wyszły świetne. Teraz nie mam już wyjścia i muszę w weekend zrobić bułeczki na słodko 🙂
Hej Asia! Ale super, że skusisz się na tą wersję na słodko 🙂 Obiecuję, że będzie smakowało! 🙂 A chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego, czy spodziewałaś się takiego efektu jaki wyszedł, łącząc te doświadczenia z twarogowymi wytrawymi 😀 Także… czekam na efekty i już życzę miłej zabawy w kuchni 🙂
Przepis wyglada cudnie ! Zreszta nie on jeden, koniecznie zrobię ! Tylko mam pytanie , czym mogę zastąpić mleczko kokosowe ? Akurat tego produktu nie mam 🙁 nada się jogurt grecki? Z góry dziękuje!
Tak jak pisałam w notatkach, mleczko kokosowe można zastąpić spokojnie jogurtem 🙂
Właśnie zorientowałam się kiedy napisałam komentarz ??♀️ Bułki już zrobione i dawno wszystkie zjedzone. Powiem szczerze ze wyszły boskie ! Nawet rodzina dla której wszystko co „fit” jest „ble” tym razem byli zachwyceni! ?
Właśnie to jest magia tych bułeczek 😀 Że każdego niedowiarka można przekonać, że ona są pyszne! 🙂 Cieszę się, że i Twojej rodzince smakowało 🙂
Hej, czy można zastąpić mąkę ryżową jakąś inną?
Możesz użyć jaglanej z owsianą, orkiszowej – tylko same bułeczki będą miały wtedy trochę inną pulchność 🙂 Ważna jest tutaj mąka kokosowa, która nadaje bułką tej konsystencji 🙂
Hej, fajnie by było jakbyś pisała ile mają węgli tłuszczy i białka posiłki które przygotowujesz :* pozdrawiam !
Kcal tez by się przydały !
Dokładnie, byłoby super! 🙂
Można mąkę ryżowa zastąpić kukurydziana albo dać więcej Kokosowej? 🙂 wyglądają pysznie
Kokosowej nie może by zbyt dużo, ponieważ wtedy będą mocno suche 🙁 A kukurydzianą wymieszałabym jeszcze z inną 🙂
Super przepis! Na pewno wypróbuję <3 Uwielbiam wszystko, co z twarogiem 😀 Zapraszam do mnie na pyszne naleśniki z twarożkiem cynamonowym :)!
Hej. Co zrobic gdy podczas formowania buleczki sie nie kleja (rozwala sie ciasto)?
Dzieki 😉
Ja właśnie nie miałam tego problemu (dużo zależy chyba od twarogu), ale jeśli tak jest, ręce można zamoczyć w wodzie za każdym razem tworząc bułeczki, lub obsypać je mąką. Gdy ręce będą oblepione ciastem, problem tylko będzie się pogarszał 😛
Czy jesteś w stanie określić, ile kcal maja te bułki?
Trudno jest mi powiedzieć, ponieważ wiele zależy od wielkości bułeczek, rodzaju budyniu i owoców, które użyjesz 🙂 Dlatego nie podaję ich tutaj 🙂 Spokojnie możesz dodać wszystkie składniki z Twoich bułeczek i podzielić przez powstałą ilość sztuk 🙂
A czy można pominąć mąkę kokosową, dac więcej ryżowej?
Teoretycznie tak, ale bułeczki nie będą wtedy takie mięciutkie 🙂
Gdzie kupić te rodzaje mąki? Nie ma w zwykłym sklepie spożywczym? Gdzie ty kupujesz? Jaki koszt?
Kupuję ryżową w Lidlu, albo online za około 4 zł. Kokosową kupuje bardzo rzadko bo starcza mi na długo – używa zazwyczaj jako dodatek i kupuję w Piotr i Paweł albo online 🙂
Co można dodać zamiast budyniu? bo przyznam szczerze,że nie przepadam za budyniem.