Zupa tajska z krewetkami, to idealny sposób na jesienny obiad. Kto zna mnie lepiej, ten wie, że jestem niesamowitym zwolennikiem kuchni tajskiej. Orientalnej w całej okazałości. Dzięki niej zrozumiałam, że zdrowe gotowanie ma wiele smaków, a to co ląduje na moim talerzu może mieć niezwykłe aromaty. A czy jest równie kolorowa, ostra i rozgrzewająca kuchnia, jak kuchnia tajska? Myślę, że nie!
Czas przełamać dyniowe smaki i wprowadzić do naszej kuchni coś nowego. Pokażę Wam, że jesienna zupa, wcale nie musi być dyniowa lub marchewkowa. Co więcej – może być orientalna. Z krewetkami, imbirem i mleczkiem kokosowym.
Jest niezwykle smaczna, aromatyczna i sycąca. Jest w nim mój ukochany makaron mung i pieczarki. Do tego pasta tao yum, papryka, kolendra. Wszystko to, składa się na proste, szybkie i idealne na dwa dni danie. Bo właśnie tyle ją jedliśmy ze smakiem.
Mam nadzieję, że tym przepisem odczaruje Wasze zdanie na temat tej kuchni. To nic strasznego, a efekty są niebywałe!

Zupa tajska z krewetkami
2017-10-23 18:18:13

Drukuj
Cook Time
30 min
Składniki
- 250 g pieczarek
- 10g imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 220g krewetek
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki pasty tom yum
- 800 ml bulionu
- świeża kolendra
- 80 g makaronu sojowego
- 200 g mleczka kokosowego
Sposób przygotowania
- Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na tarce (lub siekamy nożem).
- Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu - ja zalałam go ciepłą wodą i pozostawiłam na 7 minut.
- Pieczarki kroimy w plasterki, a paprykę kroimy w słupki.
- Krewetki rozmrażamy i ściągamy z nich ogonki.
- Na patelnię wrzucamy olej kokosowy, imbir, czosnek, pastę tom tum oraz przyprawy.
- Gdy lekko je podsmażymy dodajemy krewetki i smażymy je przez ok 3 minuty.
- Następnie dodajemy pieczarki i paprykę i smażymy całość.
- Zalewamy wszystko 800ml buliony i gotujemy przez chwilę.
- Dodajemy mleczko kokosowe.
- Do powstałej zupy dodajemy makaron.
- Podajemy ze świeżą kolendrą.
Notatki
- Makaron ewentualnie możemy podawać na talerzu i zalewać go zupą.
- Posiekaną świeżą kolendrę możemy pominąć, oraz dodać świeży sok z limonki wprost na talerz.
Przepis na sukces https://przepis.nasukces.pl/
Pyszna zupka
Czy jest możliwość zastąpienia pasty tom yum czymś mniej pikantnym? Ale tak aby nie stracić na smaku?
Ja dodałabym zieloną pastę curry 🙂
Uwielbiam kuchni tajską. Czy zamiast krewetek mogę dodać kurczaka? Pozdrawiam