Uwielbiam chrupkie pieczywo, dlatego zrobiłam domowe chlebki jaglane. Takie pieczywo zawsze broniłam i będę bronić. Choć jest to produkt przetworzony, to niejednokrotnie uratował mnie w sytuacji gdzie miałam problemy z chlebem, lub sama sałatka mi nie pasowała 🙂
Ale nauczyłam się jednego -nie ma sytuacji bez wyjścia. Trzeba pokombinować i można zrobić coś super. Tym razem to jest super! Domowe chlebki jaglane, które mogą być także wersją krakersów, są ekstra! Możemy je zajadać jako przekąskę na imprezie, jako dodatek do sałatki, lub zrobić z nich po prostu kanapki. A co najważniejsze – ich skład jest genialny. Mam nadzieję, że nie będą w waszej kuchni pojawiały się tylko raz.
Do tych krakersów możemy dodać ostrą, słodką, lub wędzoną paprykę – co kto woli. Sezam, czarnuszkę lub grubo zmielony pieprz. Ja próbowałam już wszystkich wymienionych wersji i jednak ta paprykowa kradnie moje serce najmocniej 🙂 A pozostając w klimacie imprezowym – paluchy orkiszowe to całkiem godna konkurencja 😀
Dziś przepis w wersji chlebka jaglanego, który ląduje na naszym stole najczęściej.
- 100g kaszy jaglanej
- 1 czubata łyżka oleju rzepakowego
- 2 czubate łyżeczki kakao (karobu)
- 4 łyżki zmielonego maku
- 2 łyżki zmielonego siemia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka octu ryżowego (jabłkowego)
- 1/2 łyżeczki soli
- Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu,
- Gorąca kasze zblendować z olejem i kakaem.
- Zmielić na mąkę mak i siemię.
- Powstały proszek wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami.
- Sypką mieszankę wsypać do mokrej masy i zblendować całość.
- Wyłożyć blaszke folią aluminiową i wylepić na niej ciasto (można rozwałkować bezpośrednio na blaszce, aby było jednej grubości) formując w miarę możliwości jeden cienki prostokąt. (Ciasto nie wyrasta więc taką grubość jaką nadamy, taką będą miały nasze chlebki)
- Piec w 180 stopniach przez około 30 minut.
- Do krakersów można dodać ostrą lub słodką paprykę.
- Chlebki na wierzchu można posypać sezamem lub świeżo mieloną solą.
- Z podanej porcji wychodzi miseczka krakersów.
- Olej rzepakowy można zastąpić kokosowym, jednak wtedy użyj wersji płynnej.
Czy mozna pominac mak?:)
Mak nadaje tutaj specyficznego smaku, ale jeśli to konieczne, wymieniłabym go na sezam 🙂
Super przepis 🙂 Dziękuje