Mamy już piątek, czyli przedostatni dzień naszego cyklu, a tym samym przedostatni słodki wypiek.
Pomyślałam, że w związku z tym, to musi być coś dla każdego. Coś na ostatnią chwilę, co zrobimy bez zbędnego rytuału podczas przyrządzania. A więc, tym sposobem powstała ta babka!
Wegańska. Bez cukru, bez glutenu, bez laktozy, a nawet bez miksera! No po prostu dla każdego.
Wsypujemy, mieszamy, wylewamy i pieczemy. Później już tylko cieszymy się, że jesteśmy tacy zdolni, a na świątecznym stole tak zdrowo. Czego chcieć więcej?
Ja zajadać się nią będę na pewno, a na talerzu obok będzie pyszny Mazurek.
Te święta będę wspaniałe! I mam cichą nadzieję, że i w Waszych domach zagości trochę pysznego zdrowia na talerzach.


- 1 szklanka mąki z tapioki (ryżowej)
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki słodzidła ( erytrol, ksylitol, kokosowy - wymieszane)
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżka suszonej skórki z pomarańczy
- 1/2 szklanka oleju z orzeszków ziemnych (kokosowego -płynny)
- 3/4 szklanki mleka kokosowego (dowolne)
- 3 łyżki syropu z agawy
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- W jednej misce mieszamy wszystkie składniki sypkie (ja zawsze robię to trzepaczką, ponieważ dodatkowo napowietrzam w ten sposób mąkę).
- Do dokładnie wymieszanych składników suchych dodajemy mokre (olej, aromat, syrop z agawy) i mieszamy całość łyżką (lub możemy to zrobić mikserem jeśli chcemy szybciej i dokładniej).
- Formę na babkę dokładnie smarujemy olejem kokosowym i posypujemy mąka kukurydzianą.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 50-60 minut. Musimy sprawdzić ciasto suchym patyczkiem. Jeśli po wbiciu patyczka w ciasto będzie on suchy -ciasto jest gotowe. W przeciwnym razie, jeszcze ciasto dopiec. Wszystko zależy od jego grubości i piekarnika, więc to najlepszy sposób.
- Musimy dokładnie wysmarować formę tłuszczem i posypać, ponieważ w przeciwnym razie może się przykleić.
- Babkę po upieczeniu odkładamy do całkowitego wystygnięcia. W przeciwnym razie może się rozwalić.
- Jeśli pieczemy w silikonie -wyciągamy od razu, aby odparowania.
Babka idealna, ale niestety nie mogę jeść kukurydzy, czy masz może pomysł czym ją zastąpić?
Mąką jaglaną 🙂
Wyglada smakowicie ? Formy, o jakich wymiarach nalezy uzyc?
Ja ciasto wlałam do takiej sporej formy na babkę. Była o wiele większa niż ilość ciasta, ale to zupełnie nie przeszkadza 🙂
Hej 🙂 zabieram się za robienie babki. Czy w przepisie chodzi o mleczko kokosowe takie z puszki, czy roślinne mleko kokosowe?
Mleko – takie roślinne- domowe lub z kartonu 🙂 Może tez być płynna część takiego z puszki 🙂
Witam. Zrobiłam wszystko według Twojego przepisu i wogule mi nie urosła. Nic ale to nic a wszystko zrobiłam według przepisu.
Ojej, to coś musiała pójść nie tak. Moja urosła i wyglądała bardzo ładnie. Dostałam też dużo zdjęć na Instagramie od dziewczyn, gdzie ich babka wyglądała super 🙂 Dużo zależy też od konkretnych produktów, które użyjemy. Mam nadzieję, że następnym razem wszystko pójdzie sprawnie 🙂
O jakiej pojemności była Twoja szklanka? Może dałam za ciepły olej kokosowy, bo musiałam go podgrzać. .. a może problem jest z ksylitolem? Może on powoduje że ciasta nie wyrastają?
Pozdrawiam.
Szklanka zawsze o pojemności 250ml. Wina ksylitolu to na pewno nie jest, ponieważ praktycznie zawsze używam go do wypieków i jest ok 🙂 I tak jak mówisz – bardzo możliwe, że to gorący olej kokosowy był temu winny.
Jaka powinna wyjść konsystencja ciasta bardziej zadsza czy gęsta?
Dla mnie była dość gęsta – typowa konsystencja ciasta na babkę 🙂
Czy syrop z agawy można zastąpić miodem ?
A skórka z pomarańczy może być świeża?
A tak w ogóle to fajny przepis – dziękuję 🙂
Syrop jak najbardziej można zastąpić miodem, a co do skórki z pomarańczy, to ta świeża może zrobić się gorzka 🙁 Lepiej chyba użyć w tym przypadku aromatu 🙂
Czy mozna zastpąpić mleko kokosowe ryzowym?