Kolejne śniadanie, które chodziło za mną przez długi czas to własnie bezglutenowe gofry bananowe. Chciałam je zrobić już latem, ale ze względu na upały i brak ochoty na ciepłe śniadanie, odchodziły one na drugi plan. 

Bazą do tego przepisu jest banan. Swoją drogą to śniadanie udowadnia jak prosty, zdrowe i wartościowe może być śniadanie na diecie. No i ta pokaźna porcja. Kto by pomyślał, że można zjeść trzy gofry! Tak mnie to nurtowało, że aż przeliczyłam przybliżoną wartość kaloryczną tego posiłku i… gofry mają tylko około 300 kalorii! A całą resztę wypełniamy już dodatkami, owocami, syropem klonowym, czy jogurtem naturalnym – tutaj już nasza kreatywność może się popisać. Osobiście byłam przez długi czas najedzona. Ale to mnie wcale nie dziwi, ponieważ talerz smakołyków był pełen.

No i niech mi jeszcze ktoś powie, że na diecie to małe porcje i marchewka z kapustą to wyśmieję. Wyśmieję i koniec.

Gofry są też zupełnie inne niż takie tradycyjne. Nie są suche i chrupkie, tylko bardzo mięciutkie i pulchne. Wpadną do mojego śniadaniowego menu na nadchodzącą jesień, bez cienia wątpienia.

Bezglutenowe gofry bananowe
Drukuj
Total Time
10 min
Total Time
10 min
Składniki
  1. 1 banan
  2. 1 jajko
  3. 2 czubate łyżki mąki ryżowej
  4. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  5. 1/3 łyżeczki cynamonu
  6. 2 łyżki mleka roślinnego
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki wsypujemy do blendera.
  2. Całość blendujemy na gładką i jednolita masę.
  3. Wylewamy do nagrzanej gofrownicy i pieczemy.
  4. Ważne żeby nie zerkać i nie otwierać gofrownicy co chwilę i zbyt szybko - ale to standard przy każdych gofrach 🙂
Notatki
  1. Z podanej porcji wychodzą 3 sztuki gofrów, które są przeznaczone dla jednej osoby.
  2. Do gofrów możemy dodać ulubione owoce, polać je jogurtem naturalnym, mleczkiem kokosowym, miodem lub syropem klonowym. Posypać migdałami, orzechami, wiórkami kokosowymi. Możliwości mamy wiele, a najlepiej sięgać po sezonowe owoce 🙂
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/