Kolejne śniadanie, które chodziło za mną przez długi czas to własnie bezglutenowe gofry bananowe. Chciałam je zrobić już latem, ale ze względu na upały i brak ochoty na ciepłe śniadanie, odchodziły one na drugi plan.
Bazą do tego przepisu jest banan. Swoją drogą to śniadanie udowadnia jak prosty, zdrowe i wartościowe może być śniadanie na diecie. No i ta pokaźna porcja. Kto by pomyślał, że można zjeść trzy gofry! Tak mnie to nurtowało, że aż przeliczyłam przybliżoną wartość kaloryczną tego posiłku i… gofry mają tylko około 300 kalorii! A całą resztę wypełniamy już dodatkami, owocami, syropem klonowym, czy jogurtem naturalnym – tutaj już nasza kreatywność może się popisać. Osobiście byłam przez długi czas najedzona. Ale to mnie wcale nie dziwi, ponieważ talerz smakołyków był pełen.
No i niech mi jeszcze ktoś powie, że na diecie to małe porcje i marchewka z kapustą to wyśmieję. Wyśmieję i koniec.
Gofry są też zupełnie inne niż takie tradycyjne. Nie są suche i chrupkie, tylko bardzo mięciutkie i pulchne. Wpadną do mojego śniadaniowego menu na nadchodzącą jesień, bez cienia wątpienia.
- 1 banan
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki ryżowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mleka roślinnego
- Wszystkie składniki wsypujemy do blendera.
- Całość blendujemy na gładką i jednolita masę.
- Wylewamy do nagrzanej gofrownicy i pieczemy.
- Ważne żeby nie zerkać i nie otwierać gofrownicy co chwilę i zbyt szybko - ale to standard przy każdych gofrach 🙂
- Z podanej porcji wychodzą 3 sztuki gofrów, które są przeznaczone dla jednej osoby.
- Do gofrów możemy dodać ulubione owoce, polać je jogurtem naturalnym, mleczkiem kokosowym, miodem lub syropem klonowym. Posypać migdałami, orzechami, wiórkami kokosowymi. Możliwości mamy wiele, a najlepiej sięgać po sezonowe owoce 🙂
Czy mogę czymś zastąpić mąkę ryżową, by było równie smaczne i zdrowe? 🙂 Pozdrawiam!
Oczywiście! 🙂 Zastosuj swoją ulubioną mąkę 🙂 Jedyna, która się nie sprawdzi w całości to kokosowa 🙂 Miłego pieczenia!
A czemu nie sprawdzi się mąka kokosowa?
Mąka kokosowa to mąka tłuszczowa, która sprawia danie „suchym” i rozpadającym się 🙂 W wersji gdzie występuje sama, trudno jest zapanować nad nią 🙂 Polecam ją mieszać z innymi, wtedy efekt, który daje niweluje się 🙂
Potwierdzam 🙂 Zrobiłam na mące kokosowej i nie udały się ;/
Tak jak mówiłam – totalnie się ta mąka nie nadaje 🙁
W jakich proporcjach wymieszać mąkę kokosową i np. ryzową?
Kokosowa się totalnie nie nadaje. Można spróbować w stosunku 1:1, ale ręki za to nie oddaje 😀
A czy można z tego usmażyć placuszki? Nie mam gofrownicy. I użyć jakiejś innej mąki?
Tak jak wspominałam można użyć innej mąki 🙂 Najlepiej np. jaglanej lub owsianej 🙂 I myślę, że spokojnie można usmażyć placuszki, tylko takie w mniejszej wersji – jedna łyżka=jeden placuszek 🙂
Świetny przepis. Mega mnie zainspirował twój blog i twoje propozycje na dania. Dzisiaj miałam na śniadanie gofry i były przepyszne, dzisiaj mam zamiar zrobić ciasto z dyni i myśle, że tez bedzie rewolucja w mojej kuchni. Pozdrawiam i czekam na nowe przepisy. 😉
Cześć Dominika! Super, że tutaj trafiłaś i będziemy gotować czasami razem 🙂 Mam nadzieje, że nowe przepisy spodobają Ci się również 🙂
Ile g mąki?