Risotto dyniowe z curry
Chociaż wokoło już świąteczne klimaty, dynia nie opuściła jeszcze mojego serca 🙂 Zasypałam Was przepisami na dyniowe słodkości. Był karmel dyniowy, muffiny, ciasteczka owsiane i ciasto. Teraz czas na jakieś rozwiązanie obiadowe i coś wytrawnego. W końcu nie samymi...
Jesienna rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami
Zupa tajska z krewetkami, to idealny sposób na jesienny obiad. Kto zna mnie lepiej, ten wie, że jestem niesamowitym zwolennikiem kuchni tajskiej. Orientalnej w całej okazałości. Dzięki niej zrozumiałam, że zdrowe gotowanie ma wiele smaków, a to co ląduje na moim...
Makaron z pesto z rukoli i krewetkami
"Bon appetit!" - tak właśnie chce się krzyknąć, kładąc makaron z pesto z rukoli i krewetkami, na swój stół. Największy mój błąd wcześniejszych przygód z odchudzaniem? Odrzucanie makaronów, ryżu, kasz i tym podobnych produktów. Zasadniczo zastanawiam się co ja...
Kaszotto gryczane ze szpinakiem i pieczarkami
Uwielbiam kaszotto! Już na samym początku, mojej przygody blogowej, podawałam Wam przepis na kaszotto z kaszą pęczak. Uwielbiałam je robić i pojawiało się na naszym stole, prawie codziennie. Tym razem padło na kaszotto gryczane. Swoją drogą stare zdjęcie, a przede...
Bezglutenowe pierogi z jagodami
Zawsze myślałam, że bezglutenowe pierogi to coś niezwykle trudnego. Że będzie się rozwalać,że nie będzie się lepić, a ja prędzej rzucę ciastem o ścianę, niż powstanie coś sensownego. Ale myliłam się! Jestem strasznie zadowolona z tego, że spróbowałam. Będę powtarzać...
Leczo z cukinii
Kwestię sporne wokół tego dania są ogromne. Bo nazewnictwo niepoprawne. Bo wymowa niepoprawna. Bo składniki niepoprawne. Ale ja mam to gdzieś! Mamy sezon na cukinię. A ja lubię cukinię! Mam więc zamiar, zarazić Was dzisiaj CUDOWNYM daniem, które nazywam Leczo i będę...
Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej to odkrycie ostatniego tygodnia! Ostatnio coraz częściej robię dania z piekarnika. Kiedyś nie lubiłam tej formy przyrządzania posiłków. Wydawało mi się to strasznie czasochłonne i skomplikowane. Od pewnego czasu totalnie zmieniłam...
Wegański gulasz z soczewicą
Ależ to jest pyszne! Gulasz z czerwoną soczewicą, pełen smaku i aromatu. Idealny zarówno na ciepło jak i na zimno. Z soczewicą długo byłyśmy niedogadane. Trochę był to układ na zasadzie, że ona siedzi w szafce, a ja się jej boje. Może nie jej samej w sobie, ale...
Ekspresowa pizza na tortilli
Szybkie gotowanie to moja specjalność! Zawsze próbuję udowodnić, że aby gotować w domu zdrowo i szybko, wcale nie potrzebujemy wyszukanych składników i ogromnej ilości czasu. Uwielbiam pizze, a gdy mam czas i ochotę, robię sama domowe ciasto i cały proces...
Zdrowy pasztet z cukinii
I tutaj Was zaskoczę! Postanowiłam, że w środku cyklu "Zdrowa Wielkanoc", pojawi się przepis na niesłodki wypiek! W końcu wśród nas, są osoby, które ciągle proszą o jakieś alternatywy dla zapiekanek, więc postanowiłam wyjść temu na przeciw. Gdy zobaczyłam dwie...