Ochotę na bezglutenowe kruche ciasto, miałam już długo. Chodziły za mną różne pomysły, jednak gdy zobaczyłam ostatnio brzoskwinie, które leżały tak samotnie w koszyku, reakcja była szybka. Całość jak zwykle odbywała się późnym wieczorem. I było tak jak lubię. Leciała muzyka, w domu pachniało ciastem, a w jadalni świeciły się świeczki na stole.
Nadchodzi mój ulubiony okres w życiu. Jeśli chodzi o domowe spędzanie czasu, jesień jest do tego stworzona. Ciemne i chłodne wieczory sprzyjają pichceniu i ogrzewaniu domowej atmosfery. A gdy przy okazji może być zdrowo i smacznie? Trzeba korzystać.
Te bezglutenowe kruche ciasto, zostało wzbogacone o smak kakao. Aby było jeszcze smaczniej! Zresztą, połączenie serka z brzoskwinią, aż prosi się o dodatek kakaowej nuty. No i ten kruchy spód… Długo myślałam nad tym, aby spróbować zrobić kruche ciasto, ale takie w wersji bezglutenowej. Padło na mąkę ryżową, która króluje w mojej kuchni od miesiąca. I powiem szczerze, że żaden przeciwnik się nie wysuwa do walki póki co 🙂
A tak przy okazji tego pichcenia, odkryłam nowy patent na kruche ciasto, a raczej jego system rozwałkowywania. Po mojemu, czyli uproszczony do minimum! Może to nic odkrywczego, ale dla mnie to osobiście totalna nowość. Używanie tej samej folii do przechowywania ciasta w lodówce, rozwałkowywanie bezpośrednio na blaszce i właśnie tej folii, a na końcu oczywiście i pieczenie na niej! No po prostu genialna sprawa! Jak się okazuje, zawsze można coś zoptymalizować i mieć jeszcze mniej do sprzątania. 🙂
- 2 szklanki (250 ml) mąki ryżowej
- 2 jajka
- 100 g masła klarowanego
- 4 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki wody
- 400 g serka ricotta
- 3 łyżki miodu
- pół laski wanilii (ewentualnie aromat)
- 3 brzoskiwinie
- Masło kroimy w kosteczkę - na mniejsze kawałki.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Mąkę, żółtka, kakao, masło i ksylitol, ucieramy mikserem końcówką do ciasta kruchego (Możemy to zrobić końcówką tradycyjną, lub widelcem. Ostetcznie poradzimy sobie też rękoma).
- Dodajemy białka i łączymy z wcześniej powstałą masą.
- Dodajemy dwie łyżki wody i zaczynamy ugniatać ciasto rękoma (jeszcze w misce, ponieważ na stolnicy będzie trudno).
- Gdy zacznie się dobrze łączyć, wysypujemy na stolnice i wyrabiamy na gładkie ciasto.
- W razie potrzeby możemy dodać jeszcze odrobinę wody, ale najpierw trzeba spróbować dobrze ugnieść przez dłuższą chwilę.
- Formujemy kulę -rozpłaszczamy i okrywamy folią aluminiową.
- Tak powstałe ciasto wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
- Po pobycie w lodówce ciasto wyjmujemy i wylepiamy nim dowolną formę. Ja ciasto wylepiam bez formy na blaszce. Rozwałkowałam oraz wylepiłam je na tej samej folii, na której ciasto było w lodówce.
- Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez około 15- 20 minut.
- Serek ricotta wraz z miodem i wanilią, blendujemy na gładką masę.
- Gdy ciasto zostanie podpieczony wykładamy na nie przygotowany krem i pokrojone brzoskwinie.
- Ciasto pieczemy jeszcze w 180 stopniach przez 20-25 minut.
- Do ciasta możemy dodać ulubione owoce. Świetnie sprawdzą się także śliwki, morele, nektarynki. Wszelkie półtwarde owoce.
Super przepis. Czy mąkę ryżową mogę zastąpić inną mąką? Ryżowej nie potrafię nigdzie zdobyć.
Jasne 🙂 Możesz użyć takiej mąki, której używasz na codzień. A tak nawiasem, mąkę ryżową stacjonarnie dostaniesz w Lidl – są już na stałe w ofercie 🙂