Wspominałam Wam, że od jakiegoś czasu staram się unikać glutenu. Najgorszą zmorą w tej kwestii okazał się być chleb! Te bezglutenowe, które dostępne są w sklepach, totalnie do mnie nie przemawiają. Nie smakują mi, są jak wata, skład mają zazwyczaj słaby  i mówię im stanowcze nie. Postanowiłam więc sobie z tym poradzić po swojemu. Upiekłam bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej i gryczanej. Z dodatkiem słonecznika, dyni oraz suszonych pomidorów. Powiem Wam, że sama zaskoczyłam się smakiem! Jest dokładnie taki, jak swojski chleb na zakwasie. 

Aby uniknąć wymówek i nie przerazić Was całym procesem przygotowania (chodź tak na prawdę uważam, że ten chleb robi się sam), postanowiłam godzinowo dokładnie pokazać jak ja go przyrządziłam. Wpisałam całe przygotowanie w cykl mojego dnia, związany z pracą i rutynowymi działaniami. 

Sposób jest banalnie prosty, a od nas wymaga minimalnego wkładu czasu.

16:00 –  Wsypujemy kaszę do miski i przepłukujemy, tyle razy aż woda będzie czysta. Zalewamy kaszę wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zacienione miejsce.

16:00 (dnia następnego) – Kaszę wraz z pozostałą wodą, blendujemy na gładką masę. Dodajemy słonecznik, pestki dyni oraz pokrojone suszone pomidory. Całość wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do zimnego piekarnika.

22:00 – Nastawiamy piekarnik na 200 stopni góra-dół  bez termoobiegu (ja wstawiłam szybkie nagrzewanie) i pieczemy chleb przez 60 minut.

23:00 – Otwieramy piekarnik i pozostawiamy chleb do ostygnięcia w otwartym piekarniku.

6:00 – Mamy cudowny i pyszny chleb na śniadanie!

Czyż to nie jest banalnie proste? Nic więcej. Żadnych rytuałów wyrastania ciasta i obaw, że coś nie wyjdzie.

Poniżej dokładne proporcje oraz dodatkowe wskazówki. Mam nadzieję, że się skusisz!

Bezglutenowy chleb z kaszy
Drukuj
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 30 min
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 30 min
Składniki
  1. 200 g kaszy jaglanej
  2. 100 g kaszy gryczanej (niepalonej)
  3. 300 ml wody
  4. 1 łyżka soli himalajskiej
  5. 50 g słonecznika łuskanego
  6. 100 g pestek z dyni
  7. 6 suszonych pomidorów
Sposób przygotowania
  1. Kaszę płuczemy dokładnie wodą, aż do momentu gdy woda z płukania będzie czysta.
  2. Kaszę zalewamy 300 ml wody (tak żeby cała kasza była przykryta wodą).
  3. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w zacienione miejsce.
  4. Kaszę od czasu do czasu można przemieszać łyżką (ale nie jest to konieczne).
  5. Następnego dnia do kaszy dodajemy łyżkę soli i blendujemy na gładką masę.
  6. Po zblendowaniu dodajemy słonecznik, dynię oraz pokrojone suszone pomidory.
  7. Całość przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do zimnego piekarnika.
  8. Po upływie około 6 godzin, włączamy piekarnik na 200 stopni, góra-dół bez termoobiegu.
  9. Pieczemy chleb przez 60 minut.
  10. Po upieczeniu piekarnik otwieramy, a chleb pozostawiamy do wystygnięcia.
Notatki
  1. Możemy dodać do chleba tak naprawdę ulubione dodatki. Siemienie, zioła, czy inne ziarna.
  2. Chleb po upieczeniu przechowuję zawinięty w papier w szmacianej torbie.
  3. Ze względu na jego ciężką (podobną do chleba żytniego na zakwasie) strukturę, długo pozostaje świeży.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/