Nie dało się mnie przekonać. Byłam uparta jak osioł i nie wierzyłam (nic a nic), że chipsy z jakiejś kapusty, mogą być dobre. Zielone, przyprawione i wrzucone do piekarnika? Serio?  – A no serio!

Teraz wiem, jakie to wszystko było bez sensu, a moja natura kobiety zawziętej, tym razem mnie zawiodła.

Mogłabym jeść je bez końca. Są doskonałym ratunkiem w filmowe wieczory. Dzięki temu chrupie sobie przekąskę, spędzam miło czas, a wcale nie mam wyrzutów sumienia i późniejszej frustracji! 

Możemy oczywiście kombinować z ulubionymi dodatkami, a ja przedstawiam Wam dzisiaj moich faworytów.

Ktoś, kto jeszcze nie próbował, najbardziej zdziwi się tym, jak wspaniale chrupią takie domowe chipsy.

A i tak nawiasem. Gdy pierwsze Wam nie wyjdą, nie rezygnujcie! Ja swoje pierwsze spaliłam na węgiel, a później zdecydowanie zbyt późno spróbowałam kolejny raz. Teraz wiem, że to był błąd, a one po prostu ekspresowo się robią!

Chipsy z jarmużu
Drukuj
Cook Time
5 min
Cook Time
5 min
Składniki
  1. 1 paczka (200g) umytego i pokrojonego jarmużu
  2. olej kokosowy (lub dowolny)
  3. papryka wędzona (ostra, słodka)
  4. cynamon
  5. sól morska
Sposób przygotowania
  1. Jarmuż rozłożyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
  2. Polać go płynnym olejem i posypać osobno: jedną blaszkę papryką oraz solą, a drugą cynamonem.
  3. Piec w 150 stopniach przez około 4-5 minut.
  4. Bardzo ważne jest, żeby chipsy obserwować i ruszyć je co jakiś czas drewnianą szpatułką - wtedy unikniemy spalenia,a chipsy będą idealne chrupkie.
Notatki
  1. Jeśli chipsy nie są jeszcze chrupkie, powinno się je dopiec przez kilka minut. Należy wtedy uważać, żeby się nie przypaliły.
  2. Moment idealny dla mnie jest wtedy, gdy są one jeszcze zielone, ale podczas mieszania wydają cudowny chrupki dźwięk.
  3. Bardzo lubię też wersję z sokiem z cytryny. Wtedy płynny olej mieszam z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i polewam nim jarmuż, a następnie lekko mieszam, aby pokrył jak największą jego część.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/