FIT CIASTECZKA Z BATATÓW - Przepis na sukces

Fit ciasteczka z batatów? Ok, brzmi zdecydowanie lepiej niż ciasteczka z ziemniaka 😀 Ale czasami powstawanie przepisów niesie za sobą tak śmieszne historie, że aż cud, że coś z tego wychodzi. Nie żartuję. 

Tym razem wyszło ich dziewięć. Ale umówmy się, to były sztuki iście okazałe. Duże pulchne i pachnące jak raj. Robiąc je, pomyślałam, że właśnie tak pachnie szczęśliwy dom. Nie pełen glutaminianu, zupek chińskich i kupnych batoników. Nie. Można poświęcić kilkanaście minut, nagrzać piekarnik, wymieszać składniki i zrobić coś nie tylko dla siebie ale też dla ludzi dookoła. Żeby mi ktoś czasem nie zjadł wszystkich na raz sam 😀 

Ps. Dla marudzących i drżących na samą myśl o ścieraniu batata na tarce. H a l o. Na wiszącą skórę na przedramionach to się narzeka, ale trochę domowego treningu to się nie chce wykonać? No proszę  Was bardzo. Bez lenistwa! Dzisiaj mamy dwa w jednym. 

Fit ciasteczka z batatów
Drukuj
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Składniki
  1. 1 batat starty na tarce o grubych oczkach (ok 300g)
  2. 2 jajka
  3. 3 łyżki oleju kokosowego
  4. 3/4 szklanki mąki ryżowej
  5. 1/4 szklanki mąki kokosowej
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. 2 łyżki masła orzechowego (sezamowego)
  8. 3 łyżki syropu klonowego (cukru kokosowego, ksylitolu)
Sposób przygotowania
  1. Olej, jajka i syrop klonowy ucieramy mikserem w misce przez kilka minut.
  2. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy dalej do powstania jednolitej masy.
  3. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i miksujemy krótko do połączenia składników.
  4. Bataty obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  5. Do ciasta dodajemy starte bataty i mieszamy wstępnie łyżka, a następnie wyrabiamy ciasto rekoma.
  6. Ciasto nabieramy łyżką i formujemy w rękach ciasteczka.
  7. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Pieczemy je 180 stopniach bez termoobiegu przez 18-20 minut.
Notatki
  1. Do ciasteczek można dodać rodzynki, pokrojone orzeszki, lub kawałki gorzkiej czekolady.
  2. Mąkę ryżową można zastąpić orkiszową, jaglaną, owsianą. Mąka kokosowa nadaje ciasteczkom puszystości i nie należy jej pomijać, jeśli chcemy, aby ciasteczka były miękkie.
  3. Ja swoje ciasteczka robiłam z pastą sezamową z dodatkiem miodu. Sprawdzi się dobrze każde masło orzechowe, czy tahini.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/