Fit ciasteczka z batatów? Ok, brzmi zdecydowanie lepiej niż ciasteczka z ziemniaka 😀 Ale czasami powstawanie przepisów niesie za sobą tak śmieszne historie, że aż cud, że coś z tego wychodzi. Nie żartuję.
Tym razem wyszło ich dziewięć. Ale umówmy się, to były sztuki iście okazałe. Duże pulchne i pachnące jak raj. Robiąc je, pomyślałam, że właśnie tak pachnie szczęśliwy dom. Nie pełen glutaminianu, zupek chińskich i kupnych batoników. Nie. Można poświęcić kilkanaście minut, nagrzać piekarnik, wymieszać składniki i zrobić coś nie tylko dla siebie ale też dla ludzi dookoła. Żeby mi ktoś czasem nie zjadł wszystkich na raz sam 😀
Ps. Dla marudzących i drżących na samą myśl o ścieraniu batata na tarce. H a l o. Na wiszącą skórę na przedramionach to się narzeka, ale trochę domowego treningu to się nie chce wykonać? No proszę Was bardzo. Bez lenistwa! Dzisiaj mamy dwa w jednym.
- 1 batat starty na tarce o grubych oczkach (ok 300g)
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła orzechowego (sezamowego)
- 3 łyżki syropu klonowego (cukru kokosowego, ksylitolu)
- Olej, jajka i syrop klonowy ucieramy mikserem w misce przez kilka minut.
- Dodajemy masło orzechowe i miksujemy dalej do powstania jednolitej masy.
- Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i miksujemy krótko do połączenia składników.
- Bataty obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do ciasta dodajemy starte bataty i mieszamy wstępnie łyżka, a następnie wyrabiamy ciasto rekoma.
- Ciasto nabieramy łyżką i formujemy w rękach ciasteczka.
- Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy je 180 stopniach bez termoobiegu przez 18-20 minut.
- Do ciasteczek można dodać rodzynki, pokrojone orzeszki, lub kawałki gorzkiej czekolady.
- Mąkę ryżową można zastąpić orkiszową, jaglaną, owsianą. Mąka kokosowa nadaje ciasteczkom puszystości i nie należy jej pomijać, jeśli chcemy, aby ciasteczka były miękkie.
- Ja swoje ciasteczka robiłam z pastą sezamową z dodatkiem miodu. Sprawdzi się dobrze każde masło orzechowe, czy tahini.
Ile tego syropu klonowego i czy on jest konieczny? Akurat mam wszystko oprócz niego ;/
Możesz użyć miodu, syropu z agawy, ksylitolu, cukru kokosowego – tego co masz w swojej kuchni i używasz 🙂
Witaj Agato,
Czym można zastąpić mąkę kokosową?
Pozdrawiam
Zmielonymi wiórkami kokosowymi 🙂 Lub zmielonymi na mąkę orzeszkami 🙂
Mąka kokosowa 20.60zl 750gram mąka ryżowa 16.60 zł 1000gram cukier kokosowy 16.50 zł gram olej kokosowy 16.90zl 250 gram plus muszę jeszcze kupić proszek do pieczenia maslo orzechowe i bataty więc wychodzi ok. 100zl na ciasteczka. Trochę drogie te ciasteczka. Wiem zdrowe odżywianie wymaga wydania pieniędzy mnie stac ale powoli robi się jak owsianka Ani Lewandowskiej za 200zl. I to nie jest hejt tylko przypomnienie zejścia na ziemię. Wiem że wiele produktów dostajesz za darmo ale my czytelnicy niestety nie. I wielu z nas nie stać na super ekskluzywne ciasteczka.
Magdo, nie mam pojęcia gdzie robisz zakupy, ale muszę Ci powiedzieć, że moim zdaniem przepłacasz ogromnie. Ja mąkę kokosową kupiłam za 5 zł/kg, mąka ryżowa w Lidlu za 4zł/ kg, cukier kokosowy ok 10zł/ 300g (nie kupuję większych opakowaań, ponieważ nie zużywam na tyle szybko), olej kokosowy 10zł /kg (starcza mi na ogromnie długi czas). Bataty ZAWSZE kupuję na promocji w markecie (nie psują się, wystarczy przechowywać je w suchym miejscu). A, że masło orzechowe zazwyczaj robię sama (kupuje fistaszki i mielę w blenderze) mówiłam kilkukrotnie 🙂 Możesz spróbować, ponieważ za około 5zł można mieć słoik pysznego masła orzechowego 🙂 Mam nadzieję, że moje wskazówki pomogą Ci sięgnąć po „ekskluzywne ciasteczka” (jeśli oczywiście będziesz miała ochotę) , lub po prostu przydadzą się przy kolejnych zakupach 🙂 Ściskam!
Ojj, przecież tych wszystkich produktów nie zużyjesz na raz 😉 a za te produkty strasznie przepłacasz! Wiadomo, że gdy chcesz zacząć zdrowo się odżywiać i musisz kupić na raz więcej zdrowych zamienników to wydasz sporą sumę ale uwierz, że one naprawdę wystarczają na długi czas 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Ty chyba czytasz pudelka i stąd czerpiesz wiedzę na temat kosztów DIETY Ani Lewandowskiej. Tyle to nawet w Norwegii to wszystko nie kosztuje wiec błagam nie pisz głupot. Akurta na diecie Ani jestem i jeszcze nic mnie tyle nie kosztowało ?.
A za przepis dziękuję dzisiaj zrobię ciasteczka ?
Bardzo lubię Twój blog i Twoje przepisy, właśnie dlatego że nie są to wpisy ala Anna L. Jeżeli ktoś zmienił sposób odżywiania jak Ty, to te produkty ma w standardzie jak ktoś make pszenna czy masło które jest droższe prawie jak olej kokosowy.. Przejrzałam blog cały i operujesz głównie Mąka ryżowa i kokosową.. Ujdzie 🙂 ale jak zaczną się odżywki białkowe czy setka innych modnych produktów na chwilę to szczerze można stracić chęci do gotowania, bo rzeczywiście można dostać po kieszeni 🙂
Każdy lubi szybko, prosto, tanio 🙂 blog narazie tylko przyciąga, tak trzymać 🙂
Bardzo pyszne 🙂 polecam przepis ❤️??
Super! Dziękuję Ci ogromnie za komentarz i informacje jak poszło! 🙂
ostatnio bataty poszły na frytki z piekarnika, ale następnym razem, będą ciasteczka! pozdrówki 🙂
Ile trzeba dodać syropu klonowego bo nie ma go w składnikach?? I czy dajemy i syrop i ksylitol ?
Ja właśnie tym razem dodałam ksylitol,ale używam też syropu klonowego i cukru kokosowego. Stąd ta niejasność – poprawię 🙂 3 łyżki to jest takie optymalne, ale możesz dodać więcej jeśli lubisz słodkie. Najlepiej spróbować delikatnie ciasto 🙂
Pysznie?
Ale te bataty to surowe czy ugotowane?
Ciastka wyszły bardzo dobre, zamiast masła orzechowego użyłam pasty kokosowej i wyszły pyszne, takie mięciutkie. Przepis chyba zagości na dłużej w mojej kuchni