Moja historia z batatem jest długa i zawiła.
Nie potrafiłam przyrządzić go odpowiednio, co skończyło się urazą i totalną niechęcią do tego super warzywa.
Jednak na szczęście moje ostatnie spontaniczne podejście zmieniło wszystko! – UWIELBIAM bataty, a w szczególności frytki!
Te pachnące cynamonem mogłabym jeść bez końca!
Frytki z batatów
2017-02-06 16:21:27
Drukuj
Cook Time
20 min
Total Time
25 min
Składniki
- 1 kg batatów
- 1 łyżeczka płynnego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
- Batata myjemy dokładnie i kroimy w długie paski.
- Mieszamy z łyżeczką rozpuszczonego oleju i posypujemy przyprawami.
- Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 220 stopniach przez około 20 minut 😊
Notatki
- Przyprawy jakich używałam, są to moje ulubione, Ty możesz użyć swojego faworyta 🙂
- Zachęcam jednak do użycia cynamonu, ponieważ w tej wersji frytki są pyszne!
- Każdą wersję i rodzaj przyprawy mieszam w osobnej misce, aby smaki się nie połączyły.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/
uwielbiam! własnie robię 🙂