Czas grillowania i spędzania czasu z bliskimi na świeżym powietrzu rozkręcił się na dobre. Zwijamy koce, pakujemy plecaki, zabieramy koszyki i wyruszamy nad wodę, do parku czy po prostu do znajomych.
Odkąd mieszkam w bloku, brakuje mi strasznie czasu spędzanego na podwórku. Takiego ze śpiewającymi ptakami w tle, palącym słońcem po rękach i latającymi pszczołami. Gdy tylko mam okazję spędzić weekend na wsi, zarządzam śniadanie na podwórku! Zasadniczo, to zarządzam każdą wolną chwilę na podwórku. Ale szczególną miłością darzę śniadania. Czas kiedy wszystko budzi się do życia, a ja w piżamie mogę wcinać pyszne tosty z Guacamole – to po prostu jest bezcenne.
Odkąd pamiętam zarzekałam się, że nigdy nie będę mieszkać na wsi, nie będę mieć domu, przed którym będę musiała kosić trawę i nie będę sprzątać tylu metrów kwadratowych! Dzisiaj? Dostaję szału gdy słyszę sąsiadów idących na klatce. A gdy ktoś w sobotę o 6 rano postanawia rozpocząć remont, mam ochotę zacząć turlać się ze śmiechu, bo już nic innego mi nie pozostaje. Ale też tęsknie. Strasznie tęsknie za wypijaną kawą wraz z rosą na stopach (mam kapcie „bez palców”) i pianiem koguta w środku nocy (tak -nasz jest jakiś szalony). Dlatego staram się celebrować jak najmocniej te chwile, które dają mi możliwość wiejskiej sielanki.
Ostatnio padło na tosty z Guacamole. Do tego słoik wody z cytryną, szlachetną miętą z ogródka i truskawkami. Niczego więcej do szczęścia nie potrzeba!
Takie Guacamole, sprawdzi się świetnie także jako dodatek do nachos’ów, grilla, czy właśnie pysznego śniadania. Próbowałam nawet ostatnio wcinać je z bułeczkami z twarogu – sprawdziło się ekstra!
- 1 dojrzałe awokado (miękkie)
- 1 łyżka soku z limonki
- sól himalajska
- 1/2 pomidora
- 1 ząbek czosnku
- Awokado przekroić na pół, a następnie ususnąć pestkę.
- Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ ze środka, pozostawiając samą skórkę.
- Miąższ rozgnieść widelcem na gładką masę.
- Do rozgniecionej pasty dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i sok z limonki.
- Całość dokładnie wymieszać.
- Pomidora obrać ze skórki i pokroić bardzo drobno.
- Dodać do wcześniej przygotowanej pasty i delikatnie wymieszać.
- Pamiętaj, aby awokado było mocno miękkie, wtedy Guacamole będzie niezwykle kremowe.
- Zamiast świeżego czosnku, można użyć także granulowanego.
- Ja użyłam pomidora malinowego.
Muszę koniecznie zrobić!
Koniecznie! 🙂 Będzie szybko, prosto i smacznie 🙂