Orkiszowa babka cytrynowa - Zdrowa Wielkanoc bez grama cukru!

U mnie w domu, święta Wielkanocne bez babki cytrynowej nie istnieją. To tradycja, która jest obecna od niepamiętnych czasów.
Myślę, że w większości naszych domów, Babka Wielkanocna to podstawa tego święta. No dobra – zaraz po kolorowych jajkach oczywiście!

Tym razem postanowiłam zrobić babkę orkiszową i powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę!
Jest idealna. Mokra, babkowata i pachnąca cytryną – taka jaką sobie wymyśliłam!
Pokusiłam się także o mus mocno czekoladowy na wierzchu. Taki mus w łatwy sposób zrobimy z gorzkiej czekolady minimum 85% zawartości kakao. To super sposób na uwieńczenie wypieku i postawienie przysłowiowej „kropki nad i”!

Orkiszowa babka cytrynowa
Drukuj
Cook Time
50 min
Cook Time
50 min
Składniki
  1. 3 jajka
  2. 3/4 szklanki słodzidła (u mnie erytrytol z ksylitolem)
  3. sok wyciśnięty z połowy cytryny
  4. kilka kropel aromatu cytrynowego
  5. 1 jogurt naturalny (140g)
  6. 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  7. 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  8. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus czekoladowy
  1. 3/4 tabliczki czekolady 85% kakao
  2. 1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania
  1. Białka ubić osobno ze szczyptą soli.
  2. Żółtka utrzeć ze słodzidłem, aż masa będzie jasna i zwiększy swoją objętość.
  3. Dodać płynny olej kokosowy, aromat, jogurt naturalny i sok z cytryny i dalej miksować.
  4. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia całość wymieszać krótko za pomocą miksera.
  5. Dodać ubite na sztywną pianę białka i połączyć delikatnie łyżką.
  6. Piec 50 minut w 175 stopniach bez termoobiegu.
Mus czekoladowy
  1. Do rondelka nalać wody i wstawić na mały gaz.
  2. Do rondla z wodą, wsadzić (uważać, żeby woda się nie nalała) filiżankę z połamanymi kostkami czekolady i olejem kokosowym.
  3. Mieszać od czasu do czasu, aż do momentu rozpuszczenia.
Notatki
  1. Mus uzyskamy tylko dzięki czekoladą z wysoką zawartością kakao. Możemy dodawać więcej oleju kokosowego -tutaj wszystko zależy od rodzaju i producenta czekolady, jak będzie się zachowywać podczas rozpuszczania.
  2. Ciasto możemy przystroić w dowolne dodatki.
  3. Piekłam w tortownicy o średnicy 16cm.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/