PRZEPIS NA WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE CIASTO Z OWOCAMI

Ostatnio mamy domowe przeboje. Tym razem zamrażarka oszalała i oszroniła wszystkie mrożonki. Prawdopodobnie ktoś jej nie zamknął dokładnie przed naszym wyjazdem 😀 Musieliśmy (a raczej M to zrobił) wszystko wyciągnąć i coś z nich wykombinować. 

Patrzyłam się na te biedne rozmrażające się owoce, litry zrobionego już koktajlu i w jednej chwili wpadłam na pomysł! To najszybsze ciasto, które kiedykolwiek zrobiłam. Potrzebujemy tylko miskę i łyżkę, żeby wyczarować coś tak pysznego. Płatki zalewamy wrzątkiem, owoce wsypujemy jeszcze zamrożone, wszystko wrzucamy do piekarnika i gotowe.

przepis na szybkie Wegańskie i bezglutenowe ciasto z owocami

Ja w swojej wersji użyłam truskawek i borówek, ale sprawdzą się świetnie także maliny, czy starte na tarce jabłka. Myślę, że na bazie tego ciasta można wyczarować mnóstwo wariantów. Ja w każdym razie, spróbuję nie jednego 🙂  Mówię Wam, będzie pysznie!

Wegańskie i bezglutenowe ciasto z owocami
Drukuj
Cook Time
30 min
Total Time
35 min
Cook Time
30 min
Total Time
35 min
Składniki
  1. 2 szklanki płatków jaglanych
  2. 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  3. 1 czubata łyżka kakao (karobu)
  4. 1/2 łyżeczki cynamonu
  5. 5 łyżek syropu klonowego
  6. 1 szklanka mleka ryżowego
  7. 1 szklanka wrzątku
  8. 2 łyżki syropu klonowego
  9. mrożone truskawki i borówki
Sposób przygotowania
  1. Płatki mieszamy z kakao, wiórkami i cynamonem.
  2. Zalewamy szklanka mleka, dodajemy syrop i mieszamy.
  3. Do całości dolewamy szklankę wrzątku, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
  4. Naczynie żaroodporne (u mnie 28 cm średnicy ) wyklejamy połową ciasta - sam spód. Wykładamy mrożone truskawki i borówki a następnie polewamy syropem klonowym.
  5. Drugą część ciasta nabieramy w garście o rozsypujemy po owocach tworząc a'la kruszonkę. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez 30 minut.
Notatki
  1. Ciasto możemy jeść na ciepło na śniadanie - wtedy nakładamy je łyżką ponieważ będzie nie zastygnięte.
  2. Po wystygnięciu świetnie kroi się w kawałeczki.
  3. Świetnie smakuje z roztopioną gorzką czekoladą i płatkami migdałów.
  4. Owoce możemy zastąpić dowolnymi ulubionymi.
  5. Syrop klonowy możemy zastąpić syropem z agawy lub miodem.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/