Zapiekanka z kaszy jaglanej to odkrycie ostatniego tygodnia!

Ostatnio coraz częściej robię dania z piekarnika. Kiedyś nie lubiłam tej formy  przyrządzania posiłków. Wydawało mi się to strasznie czasochłonne i skomplikowane. Od pewnego czasu totalnie zmieniłam zdanie. Podczas nagrzewania piekarnika przygotowuję całość, następnie wsadzam do pieczenia i wszystko dzieje się samo. (czary!)

Taka zapiekanka, nie dość, że jest przepełniona wspaniałymi wartościami dzięki kaszy jaglanej i warzywom, to dodatkowo daje ogromne możliwości. Tak naprawdę możemy dodać ulubione dodatki i cieszyć się szybkim obiadem.

Ja ostatnio przepadam za dynią. Chociaż to zupełnie nie sezon na to warzywo, to ja mam mrożonej tyle, że szaleje na całego! 

Jeśli macie warzywne zapasy w zamrażarce, myślę, że będziecie bardzo zadowoleni z tego przepisu.

Koniecznie dajcie znać, co znalazło się w Waszej zapiekance. Chętnie się zainspiruje na przyszłość.

Zapiekanka z kaszy jaglanej
Drukuj
Total Time
50 min
Total Time
50 min
Składniki
  1. 100 g kaszy jaglanej
  2. 1 szklanka mleka
  3. 1 jajko
  4. 1/2 puszki kukurydzy
  5. 1,5 szklanki mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  6. 1,5 szklanki mrożonej dyni w kostce
  7. 90 g sera feta
  8. sól, pieprz
  9. garść tartej mozarelli
  10. podsmażona wcześniej pierś z kurczaka (opcjonalnie- u mnie nie było)
Sposób przygotowania
  1. Kaszę wysypujemy do naczynia żaroodpornego.
  2. Zalewamy ją mlekiem i wbijamy rozbełtane jajko - całość mieszamy.
  3. Wsypujemy pozostałe składniki -możemy użyć tutaj ulubionych warzyw (moje wszystkie były mrożone).
  4. Doprawiamy do smaku i mieszamy całość.
  5. Naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką, bądź nakrywamy szczelnie folią aluminiową.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez 50 minut.
  7. Następnie odkrywamy naczynie i zapiekankę posypujemy mozarellą.
  8. Pieczemy dalej przez 10 minut.
  9. Po tym czasie zapiekankę wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia, aby dobrze się kroiła.
  10. Możemy posypać ją jeszcze ulubionymi przyprawami.
Notatki
  1. Z podanych ilości wyszło mi 4 mniejsze porcje - pokroiłam zapiekankę na 4 części. Ale jadły ją 3 osoby, ponieważ był mały głodomorek w grupie 🙂
  2. Ponieważ dodawałam fety, która nadawała daniu wyraźnego smaku, to z przyprawami nie szalałam. Ale świetnie sprawdzi się tutaj zapiekanka z przyprawami prowansalskimi, curry, lub dowolnymi ulubieńcami.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/