Zapiekany rabarbar pod kruszonką z bezą

Kocham maj za wiele rzeczy, ale bez wątpienia rabarbar jest na tej liście w złotej trójce! Mogłabym jeść go dosłownie codziennie. Dodawać do wszystkiego.

Ostatnio wyszło zupełnie spontanicznie, ponieważ cztery ostatnie laski leżały samotnie, a ja miałam szaloną ochotę na jakieś „ciacho!”. A tak nawiasem te „ciasto”, to mój debiut w tego typu wypiekach. Jestem zachwycona!

Rabarbar dostarcza nam duże ilości potasu, sodu i magnezu. Jest także bogaty w żelazo, fosfor, czy witaminę C – same dobroci!

Jest to warzywo (tak, tak nie pomyliłam się), a na dodatek bardzo niskokaloryczne warzywo, ponieważ ma zaledwie 20 kcal w 100 g. Rabarbar jest także bogaty w błonnik. 

Ja powtórzę ten przepis na pewno jeszcze nie raz, a Was zachęcam ogromnie do tego eksperymentu!

 

Zapiekany rabarbar z kruszonką i bezą
Drukuj
Składniki
  1. 4 łodygi rabarbaru
  2. 2 jabłka
  3. 1 łyżeczka cukru kokosowego
  4. 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  5. 1/2 szklanki płatków jaglanych
  6. 3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
  7. 1 łyżka kakao
  8. 4 łyżki cukru kokosowego (ksylitolu)
  9. 2 garście posiekanych orzechów
  10. 2 łyżki syropu z agawy (miodu, klonowego)
  11. 50 g masła klarowanego
  12. 5 białek
  13. 1/2 szklanki ksylitolu
Sposób przygotowania
  1. Rabarbar i jabłka umyć i pokroić w kostkę i wsypać do miski.
  2. Dodać łyżeczkę cukru kokosowego i wymieszać.
  3. Z pozostałych składników (oprócz dwóch ostatnich pozycji - białek i ksylitolu) w misce wyrobić rękoma kruszonkę.
  4. Naczynia do zapiekania wysypać na spód pokrojone owoce i posypać przygotowaną kruszonką.
  5. Białka ubić na sztywną pianę z szczypta soli.
  6. Gdy piana będzie już sztywna, dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając.
  7. Tak przygotowane białka wyłożyć na owoce i kruszonkę.
  8. Piec w 170 C przez 30-40 minut.
Notatki
  1. Szklana forma do tarty, w której piekłam ma średnice 26 cm.
  2. Podczas pieczenia ciasto trzeba obserwować, aby beza się nie przypaliła.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/