Bezglutenowe pierogi z jagodami - Przepis na sukces

Zawsze myślałam, że bezglutenowe pierogi to coś niezwykle trudnego. Że będzie się rozwalać,że nie będzie się lepić, a ja prędzej rzucę ciastem o ścianę, niż powstanie coś sensownego. Ale myliłam się!

Jestem strasznie zadowolona z tego, że spróbowałam. Będę powtarzać to milion razy, ale jeśli nie będziemy próbować, poprawiać błędów  i znowu próbować, to kurna nigdy nie osiągniemy zamierzonego celu! Tak działa świat.

 

Ciasto jest banalnie proste, a samo przygotowanie jest świetną zabawą! Ja pierogi robiłam razem z M. Kupiliśmy dzień wcześniej jagody na targu, więc do środka trafiły właśnie one. Zresztą. Pierogi z jagodami to bez wątpienia smak mojego dzieciństwa. Uwielbiałam, jak śmietana barwiła się na kolor fioletowy. Serio. Uwielbiałam to! I ten kwaskowaty smak, przełamany słodyczą. Po prostu pyszności!

Dzisiaj przychodzę do Was z alternatywą. Bezglutenowym ciastem i sosem z mleczka kokosowego.

Będzie więc  bez nabiału, bez glutenu i wegańsko. W końcu zdrowe jedzenie, które będzie odpowiadało naszej diecie, też może być smaczne! Możemy wcinać na obiad pizze,  wieczorem chrupać chipsy do filmu,  a na śniadanie do pracy zabierać babeczki.  Tylko odrobina kreatywności, chęci i dobrego nastawienia!

A dla tych, którzy się wahają i boją się zabierać za tak „skomplikowane” danie, mam wiadomość. Nawet jak wszystko pójdzie nie tak i będziecie myśleli, że wszystko już spieprzyliście – będą pyszne a’la knedle!! 

przepis na bezglutenowe pierogi z jagodami - a'la knedle

Bezglutenowe pierogi z jagodami
Drukuj
Składniki
  1. 350 gram mąki ryżowej
  2. 150 gram mąki ziemniaczanej
  3. 50 g oleju kokosowego (dowolnego)
  4. ok. 400 ml wody ciepłej
  5. szczypta soli
Sposób przygotowania
  1. Mąkę ryżową, olej, sól i wodę mieszamy w misce.
  2. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy. Ciasto powinno być bardzo delikatne i "lejące się" ale nie rzadkie.
  3. W razie potrzeby dodać więcej mąki ryżowej lub wody. Stopniowo dodając nadając konsystencji ciastu.
  4. Stolnice podsypać mąką ryżową wyłożyć ciasto i utworzyć wałek.
  5. Ciasto podzielić na 5 części i utworzyć 5 kulek.
  6. Odstawić na chwilę, aby związało się mocniej.
  7. W tym czasie umyć jagody, dokładnie je osuszyć i dodać do nich 1 sporą łyżkę cukru kokosowego oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość wymieszać, aby jaogdy zostały obtoczone.
  8. Po ok 10-15 minutach jedną z kulek rozwałkować - ale nie zbyt cieńko - najlepiej spróbować odpowiednią grubość na jednym kawałku.Grubość ciasta jaka jest na potrzebna zależy też od konsystencji jaką uzyskaliśmy.
  9. Ciasto wycinać szklanką.
  10. Na środku ułożyć jagody i zlepić w kształt pieroga.
  11. Gdy już wszystko pójdzie źle, a my czujemy, że nic z tego nie będzie - możemy zrobić kulki i kształt knedli!
  12. Zagotować wodę. wrzucać małe porcje pierogów . Ja w największym garnku gotowałam po 8 na raz, ponieważ miałam stracha, że cała praca pójdzie na nic.
  13. Gotować około 4 minuty -do momentu wypłynięcia.
Notatki
  1. Podawać z mleczka kokosowego syropu klonowego i wiórków kokosowych - proporcje zależnie od potrzeb.
  2. Przepis jest cudowny, ponieważ nawet jak czujemy, że nie wyszło ciasto, to będziemy mieli pyszne danie -a'la knedle!!
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/