Racuchy to smak dzieciństwa. Odkąd staram się unikać glutenu, chciałam odnaleźć sposób i na te placki. Uwielbiam je robić, ponieważ są pulchne, pyszne i lubią być zabierane na wynos. Mogę je przyrządzić dzień wcześniej i spakować do pojemnika. A gdy mam ochotę urządzić ekstra śniadanie w domu, mogę poszaleć z dodatkami.

Nie da się ich zepsuć, a zwolenników mają mnóstwo! 

Ja swoje racuchy przyrządziłam z domowym mlekiem kokosowym i cynamonem. I choć lato w pełni, to cynamon towarzyszy mi na co dzień! To przyprawa, którą dodaje absolutnie do wszystkiego.

Chcę przełamać stereotyp tych placków, które zostały włożone do szuflady pod tytułem „jesień!”. Możemy dodać do nich sezonowe owoce i cieszyć się takim pysznym śniadankiem nawet latem.
Dajcie im szansę pojawić się na stole, przez cały rok!
 

Bezglutenowe racuchy
Drukuj
Składniki
  1. 1 duże jabłko
  2. 1/2 szklanki mąki gryczanej (75 g)
  3. 75 ml mleka roślinnego (u mnie domowe kokosowe)
  4. 1 jajko
  5. 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  6. 2 łyżki syropu klonowego
  7. 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki, oprócz jabłek, zmiksować na gładką masę.
  2. Dodać starte na grubych oczkach jabłka i wymieszać.
  3. Smażyć na wolnym ogniu na oleju kokosowym (ja smażyłam na patelni teflonowej bez tłuszczu).
Notatki
  1. Jeśli nie macie pewnej patelni, lepiej nie ryzykujcie z beztłuszczowym smażeniem 🙂
  2. Racuchy smakują cudownie na ciepło!
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/