Ekspresowa WEGAŃSKA BABKA BEZGLUTENOWA -Przepis na sukces

Mamy już piątek, czyli przedostatni dzień naszego cyklu, a tym samym przedostatni słodki wypiek.

Pomyślałam, że w związku z tym, to musi być coś dla każdego. Coś na ostatnią chwilę, co zrobimy bez zbędnego rytuału podczas przyrządzania.  A więc, tym sposobem powstała ta babka!

Wegańska.  Bez cukru, bez glutenu, bez laktozy, a nawet bez miksera! No po prostu dla każdego.

Wsypujemy, mieszamy, wylewamy i pieczemy. Później już tylko cieszymy się, że jesteśmy tacy zdolni, a na świątecznym stole tak zdrowo. Czego chcieć więcej?

Ja zajadać się nią będę na pewno, a na talerzu obok będzie pyszny Mazurek.

Te święta będę wspaniałe! I mam cichą nadzieję, że i w Waszych domach zagości trochę pysznego zdrowia na talerzach. 

Wegańska babka bezglutenowa
Drukuj
Cook Time
55 min
Cook Time
55 min
Składniki
  1. 1 szklanka mąki z tapioki (ryżowej)
  2. 1 szklanka mąki kukurydzianej
  3. 3/4 szklanki słodzidła ( erytrol, ksylitol, kokosowy - wymieszane)
  4. 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  5. 1 łyżka suszonej skórki z pomarańczy
  6. 1/2 szklanka oleju z orzeszków ziemnych (kokosowego -płynny)
  7. 3/4 szklanki mleka kokosowego (dowolne)
  8. 3 łyżki syropu z agawy
  9. kilka kropel aromatu pomarańczowego
Sposób przygotowania
  1. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki sypkie (ja zawsze robię to trzepaczką, ponieważ dodatkowo napowietrzam w ten sposób mąkę).
  2. Do dokładnie wymieszanych składników suchych dodajemy mokre (olej, aromat, syrop z agawy) i mieszamy całość łyżką (lub możemy to zrobić mikserem jeśli chcemy szybciej i dokładniej).
  3. Formę na babkę dokładnie smarujemy olejem kokosowym i posypujemy mąka kukurydzianą.
  4. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50-60 minut. Musimy sprawdzić ciasto suchym patyczkiem. Jeśli po wbiciu patyczka w ciasto będzie on suchy -ciasto jest gotowe. W przeciwnym razie, jeszcze ciasto dopiec. Wszystko zależy od jego grubości i piekarnika, więc to najlepszy sposób.
Notatki
  1. Musimy dokładnie wysmarować formę tłuszczem i posypać, ponieważ w przeciwnym razie może się przykleić.
  2. Babkę po upieczeniu odkładamy do całkowitego wystygnięcia. W przeciwnym razie może się rozwalić.
  3. Jeśli pieczemy w silikonie -wyciągamy od razu, aby odparowania.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/