Przepis na DNIOWE CIASTECZKA OWSIANE z czekoladą

Dyniowe ciasteczka owsiane, były w planach już od jakiegoś czasu. Ale zawsze coś wyskakiwało, albo nie było składnika do skomponowania idealnych ciasteczek. Ale nie tym razem! Wszystko wcześniej przygotowałam i od początku wiedziałam jaki efekt chcę uzyskać.

Tegorocznej jesieni dynia opanowała moją kuchnię do reszty! Muffinki robiłam już tyle razy, że nawet nie pamiętam ile dokładnie, a samo dyniowe puree jest w lodówce ciągle. Odkryciem stał się także karmel dyniowy, który smakuje obłędnie.

Dzisiejsze ciasteczka są banalne w przygotowaniu i poradzi sobie z nimi każdy. Możemy też kombinować i dodawać swoje ulubione dodatki. Lubię dawać Wam takie elastyczne przepisy, ponieważ możecie stworzyć swój ideał 🙂 A jeśli dodacie coś szczególnego, chętnie dowiem się co to takiego. Inspiracji nigdy dość!  

Dyniowe ciasteczka owsiane z czekoladą
Drukuj
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Składniki
  1. 2 szklanki płatków owsianych
  2. 1 szklanka pure z dyni
  3. 1 szklanka zalanych wrzątkiem daktyl
  4. 2 łyżki masła orzechowego
  5. 0,5 łyżeczki cynamonu
  6. 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  7. 1 garść orzechów (u mnie mieszanka włoskich, brazylijskich)
Sposób przygotowania
  1. Daktyle zalewamy w szklance wrzątkiem, do przykrycia ich w całości i odstawiamy je na 10 minut.
  2. Odlewamy nadmiar wody, wrzucamy je do blendera i blendujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy do daktyli masło orzechowe i blendujemy do połączenia.
  4. Następnie dodajemy puree z miksujemy razem całość.
  5. Do powstałej masy dodajemy płatki, cynamon, posiekane orzechy i pokrojoną w kostkę czekoladę.
  6. Całość mieszamy do połączenia składników.
  7. Formujemy rękoma ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-18 minut.
Notatki
  1. Do ciasteczek możemy dodać dowolne ulubione orzechy. Świetnie sprawdzą się także rodzynki.
  2. Płatki możemy zamienić na jaglane, orkiszowe, lub jakieś ulubione. Można także wymieszać je w stosunku 1:1.
  3. Ciasteczka powinny porządnie ostygnąć.
  4. Przechowywałam je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przepis na sukces http://przepis.nasukces.pl/